Skip to main content
Zoektips voor een kamer in Nijmegen

Zoeken naar een kamer in Nijmegen kan een hele klus zijn. Je moet er rekening mee houden dat het even duurt voordat je een mooie kamer, gezellig studentenhuis of tof appartement om te delen hebt gevonden. Je moet veel en vaak het kameraanbod in de gaten houden, snel reageren op beschikbare woonruimtes en vooral tegen iedereen vertellen dat je op zoek bent! Hulp nodig? We geven je wat zoektips waardoor je zoektocht naar een kamer of appartement in Nijmegen wat makkelijker wordt.

Tip: wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste kameraanbod in Nijmegen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of kijk direct naar de beschikbare kamers op de pagina kameraanbod in Nijmegen.

Begin op tijd met zoeken naar een kamer in Nijmegen

Dit klinkt natuurlijk logisch, maar toch gaan de meeste (eerstejaars)studenten pas in de zomer op zoek naar een kamer. Tijdens de zomermaanden is het daarom erg druk op de kamermarkt. Duizenden studenten wonen op kamers in Nijmegen en er komen elk jaar meer studenten bij. Je hebt dus veel concurrentie. Als je meer kans op een kamer wil maken, is het daarom verstandig om zo snel mogelijk te beginnen met zoeken. Hoe eerder jij je kamer hebt gevonden, hoe beter! Maar hoe kom je dan in aanraking met de juiste kamer voor jou? Een aantal zoektips voor het vinden van een kamer vind je hieronder.

Inschrijven bij kameraanbieders met woonruimte in Nijmegen

Zodra je weet dat je op kamers wilt schrijf je dan zo snel mogelijk in bij studentenhuisvesters. Meestal werken studentenhuisvesters met een inschrijftijd, maar bij SSH& worden kamers toegewezen op basis van loting. Er zijn ook organisaties die zonder inschrijftijd werken. Schrijf je daarom ook bij andere organisaties in. Andere kamer- en woningaanbieders waar veel woonruimtes op staan zijn bijvoorbeeld:

Je kunt je natuurlijk inschrijven voor meerdere kameraanbieders om je kans op een kamer te vergroten.

Kamernet

Kamernet is een van de grootste kameraanbieders voor studenten. Je kunt alle kamers bekijken nadat je je hebt ingeschreven bij Kamernet. Ze bieden een overzicht met studentenhuizen, kamers en appartementen. Hoe het werkt? Heel simpel:

  1. Je schrijft je in op de website van Kamernet.
  2. Je kiest je abonnementsvorm waarmee je onbeperkt kan reageren op kamers in die periode.
  3. Je reageert op de kamer die jou interessant lijkt en...
  4. Wachten op een uitnodiging!

Inschrijven bij Kamernet is gratis. Om te reageren op kamers moet je een betaald abonnement afsluiten.

Schakel je netwerk in voor woonruimte in Nijmegen

Je hoort het overal: netwerken, netwerken, netwerken.... Je kennissen zijn superbelangrijk bij het vinden van een kamer. Vertel iedereen - ook via social media - dat je een kamer zoekt. Via vrienden, studiegenoten, kennissen en familie vind je vaak het snelst een kamer. Ook lid worden van een studentenvereniging helpt om je netwerk te vergroten. Veel studentenverenigingen hebben bovendien studentenhuizen waar alleen leden mogen wonen die lid zijn van die vereniging. Als nieuw lid maak je kans om in een verenigingshuis te gaan wonen. Benieuwd welke verenigingen er in Nijmegen zijn? We hebben alle studentenverenigingen in Nijmegen voor je op een rij gezet. 

Social zoektips voor een kamer in Nijmegen

Natuurlijk laat je via social media aan iedereen weten dat je een kamer zoekt met een berichtje. Houd het bericht kort, maar noem in ieder geval waar je ongeveer naar op zoek bent en wat je budget is. Word ook lid van relevante Facebookpagina’s en -groepen om een kamer te vinden in Nijmegen. Op dit soort pagina's vind je vaak advertenties van studentenhuizen die op zoek zijn naar een nieuwe huisgenoot. Je moet meestal wel hospiteren, maar dat betekent ook dat jij meteen even kunt kijken of het klikt met de huidige bewoners. Deze pagina's en groepen op Facebook kunnen je helpen om sneller een kamer te vinden:

Tijdelijke kamers in Nijmegen

Lukt het niet om een geschikte woonruimte vinden? Kijk dan ook naar tijdelijke kamers. Veel studenten gaan een aantal maanden op stage of maken een reis en verhuren tijdelijk hun kamer in Nijmegen. Wanneer je al in de stad woont, is de kans groter dat je via via een kamer vindt omdat je je midden in het Nijmeegse leven bevindt. Bevalt het je om tijdelijk op een plek te wonen? Het passen op tijdelijke woonadressen is ook een mooie kans om verschillende soorten woningen van binnen te zien en de stad snel te leren kennen doordat je in korte tijd op verschillende locaties woont! Je kunt natuurlijk ook kijken of je bij vrienden of familie kunt blijven logeren, zodat je vanuit daar verder kunt gaan zoeken.

Tip: als je tijdelijk op een adres woont heeft dit invloed op je studiefinanciering. Meestal kun je je niet inschrijven op het tijdelijke adres. Als je niet op het adres inschreven staat waar je woont heeft dat invloed op je studiefinanciering. Informeer dus eerst goed wat de mogelijkheden zijn en maak goede afspraken met de verhuurder. Kijk voor meer informatie op de pagina verhuizen van DUO.

"Ik zoek een kamer in Nijmegen" op een ouderwets prikbord.

Misschien een beetje ouderwets, maar als je een kamer zoekt moet je alles op alles zetten. Hang dus ook een advertentie op prikborden! Je hebt vast weleens van die briefjes zien hangen in de supermarkt, bibliotheek, hogeschool of universiteit bij jou in de buurt. Dit zijn kleine advertenties op een prikbord waar een oproep staat voor het vinden van een kamer. Maak de tekst niet te lang. Vermeld: 1) dat je op zoek bent naar een kamer in Nijmegen, 2) hoeveel m2 je zoekt, 3) wat je wilt betalen per maand en 4) een regel over jezelf waaruit blijkt dat je betrouwbaar bent. Er zijn altijd mensen die een kamer over hebben en wie weet vind je op deze manier een superleuke woning.

Antikraak betekent goedkoop en flexibel wonen in Nijmegen

Antikraak staat bekend als erg goedkoop wonen, maar het is niet voor iedereen weggelegd. De kans bestaat dat je binnen een maand alweer je ruimte uit moet en veel moet verhuizen. Aan de andere kant kun je soms voor weinig geld op unieke locaties terecht komen. Lees hier meer over op onze pagina antikraak in Nijmegen.

Verbreed je zoekopdracht naar de totale regio Nijmegen

Staar je ook niet blind op een kamer vinden in het centrum van Nijmegen. Ja, wonen in het centrum of een andere populaire buurt is leuk, maar ook enorm druk en vooral duur. Oriënteer je ook eens op het kameraanbod in plaatsen rondom Nijmegen. Natuurlijk wil je meteen een eigen appartement voor € 300,- om de hoek van de leukste studentenkroeg in Nijmegen, maar dat is zoeken naar een speld in een hooiberg. Zoals we al eerder schreven, is het altijd makkelijker een kamer te vinden als je al in de stad (of regio) woont. Je bent dan al onderdeel van het Nijmeegse (studenten)leven en zo hoor je sneller of er ergens op een leukere plek een kamer vrijkomt.

Blijf in Nijmegen niet eindeloos naar dat unieke studentenpaleis zoeken

Je bent op zoek naar een appartement met uitzicht over de stad? Dream big, maar blijf ook realistisch. Wees niet te kritisch bij je eerste studentenkamer. Misschien is de kamer die je vindt niet precies wat je verwacht had, maar vaak kun je later doorverhuizen naar een mooiere kamer. En je bent nou eenmaal een student, de ruimte die je thuis bij je ouders had wordt sowieso iets minder! Maar je staat aan het begin van een mooie tijd in je leven, dus wat avontuur en flexibiliteit hoort daarbij. En: als het goed is ben je tijdens je studententijd waarschijnlijk toch weinig op je eigen kamer, aangezien er in Nijmegen altijd leuke dingen te doen zijn.

Samen of alleen zoeken naar een kamer

Samen met jouw beste vriend(in) wonen is natuurlijk leuk, maar dit maakt het zoeken wel een stuk moeilijker. Er komen niet vaak twee kamers tegelijk vrij in hetzelfde pand. Ook niet elk huurappartement is geschikt om samen in te wonen en soms mag het niet eens. Als je samen wilt wonen, kun je het beste eerst op zoek gaan naar je eigen kamer. Vaak komt er in de loop van de tijd nog een kamer beschikbaar in een studentenhuis en dan kan je alsnog samen met je vrienden wonen.

Houd ook het kameraanbod op onze website in de gaten of schrijf je in op de nieuwsbrief van NijmegenStudentenstadDan houden wij jou op de hoogte van de laatste kamers, up-to-date studentennieuwsbijbanen en leuke aanbiedingen voor studenten.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Nijmegen Studentenstad

Nijmegen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Nijmegense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Nijmegen.

Studeren in Nijmegen

Ga jij studeren in Nijmegen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Nijmegen

Ga je in Nijmegen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Nijmegen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Nijmegen

Er zijn heel veel redenen om in Nijmegen te studeren en wonen tijdens je studententijd. Nijmegen is een gezellige stad waar altijd wel iets te doen is.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Nijmegen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Nijmegen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Nijmegen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Nijmegen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.