U bent hier

Hoe maak je een goed CV?

Er zijn veel manieren om een CV (Curriculum Vitae) te schrijven/op te bouwen. Maar toch zie je bij veel CVs dezelfde opbouw terugkomen, wat prima is. Het allerbelangrijkste is dat je CV overzichtelijk is. De meest voorkomende opbouw is de onderstaande. We geven je per item een aantal tips voor de opbouw van je CV.

 • Personalia
 • Opleidingen
 • Werkervaring
 • Stages
 • Nevenactiviteiten
 • Overige vaardigheden

Chronologische volgorde

Bouw je CV altijd op met hetgeen wat je als laatste hebt gedaan boven aan! Het is voor een (HR)manager niet interessant om te beginnen met lezen dat jij je middelbare school hebt afgerond, terwijl je komt solliciteren op een functie waar je net jouw WO opleiding voor hebt afgerond!

Dus altijd beginnen met de meest recente zaken.

Aanpassen per sollicitatie

Je kunt je CV ook aanpassen per functie waarop je gaat solliciteren. Zeker als je wat meer werkervaring hebt is het goed om je werkervaring, die goed aansluit op de baan waarop je gaat solliciteren, wat meer te beschrijven dan de werkervaring die helemaal niet aansluit.

Personalia

Bij personalia zet je gegevens over jezelf. Sommige mensen zetten hun BSN/sofinummer op hun CV, dit is niet verplicht.

 • Voornaam
 • Achternaam
 • Adres
 • Postcode en Plaats
 • Telefoonnummer
 • E-mail (Let op! gebruik geen mail adres zoals crazychick@hotmail.. of feestbeest@hotmail..)
 • Geboortedatum en plaats
 • Nationaliteit
 • Geslacht
 • Burgerlijke staat
 • Rijbewijs ( *optioneel )
 • Linked-in profiel ( *optioneel: zorg wel dat alles wat op je CV staat klopt met je Linked-in)
 • Facebook profiel ( *optioneel: alleen als het iets toevoegt aan de vacature waarop je solliciteert en zorg dat alle party-pic zijn weggehaald!)

Foto op je CV

Het toevoegen van een foto is niet verplicht! Als je toch graag een foto wilt toevoegen, zet er dan een professionele foto bij. Een vakantiefoto waar je in zwembroek/bikini op staat of een foto met allemaal feestende vrienden om je heen is echt NOT DONE!

Gebruik een representatieve foto van jezelf, bijvoorbeeld de foto op je paspoort/id-kaart of een foto waar je goed opstaat met een egale achtergrond.

Opleidingen

Bij opleidingen benoem je de opleidingen die je hebt gevolgd (Let op! Echt alleen je opleidingen. Als je cursussen hebt gevolgd kun je hiervoor een apart kopje aanmaken).
Denk er aan dat je altijd je meest recente studie bovenaan zet.

Werkervaring

Ook bij werkervaring begin je met je laatste baan/werkervaring en dan ga je verder terug.
Benoem eerst het bedrijf, dan de plaats, dan je functie.
Daarnaast is het goed om grofweg te beschrijven wat je functie inhield. Gebruik hierin niet teveel volzinnen en houd het kort.

Stages

Hier noem je de stages die je, tijdens je studie, hebt gelopen.
Dit kopje heeft dezelfde opbouw als werkervaring. Dus benoem je functie, het bedrijf en de plaats.
Daarnaast ook een korte omschrijving van je werkzaamheden.
Was het een meewerkstage of werkte je aan je scriptie/een project? Zet dit erbij.

Nevenactiviteiten

Bij nevenactiviteiten benoem je o.a. vrijwilligerswerk of andere werkzaamheden die je onbetaald hebt gedaan (commissies, bestuur, training aan een jeugdteam etc.).
Houd ook hier dezelfde opbouw aan als bij werkervaring en stages.

Er zijn veel bedrijven die nevenactiviteiten erg belangrijk vinden, omdat zij dit zien als een persoonlijke ontwikkeling die je alleen tijdens je studie niet mee maakt.
Als je lid wordt bij een studentenverenigingen, kun je vaak veel nevenactiviteiten opdoen via de verschillende commissies. Erg nuttig dus!

Overige vaardigheden

Talen

Benoem welke talen je kunt spreken of schrijven en benoem ook hoe goed je deze talen beheerst met bijvoorbeeld : moedertaal/vloeiend/goed/redelijk/matig. Beheers je een taal alleen maar met de 3 woorden waarmee je een biertje in het buitenland kunt bestellen, dan hoef je dat natuurlijk niet op je CV te zetten.

Softwarekennis

Met welke computer programma's kun je werken? Benoem deze zeker als het specifieke programma's zijn zoals Illustrator/photoshop of dat je kunt programeren in C++ of HTML. Denk ook aan boekhoudprogramma's etc.
(let op! Microsoft Word, Excel, Powerpoint & outlook heeft als verzamelnaam Microsoft Office! maar mocht je in een programma juist heel goed zijn, dan is het de moeite waard om deze los te benoemen.)

Social media

Er wordt ook steeds meer gevraagd naar ervaring met social media. Het kunnen werken met facebook, linkedin, pinterest, snapchat, whatsapp, mailchimp etc..
LET OP: Er is een groot verschil tussen het kunnen werken met facebook en het actief bijhouden van al jouw gebeurtenissen op facebook!!

Als er in een vacature wordt gevraagd om ervaring met social media, weet dan bijvoorbeeld hoe je een bedrijfspagina moet opzetten, hoe je statistieken kunt uitlezen, hoe je een promotiecampagne kunt opzetten etc..

Cursussen/diploma's

Heb je veel cursussen gevolgd? Dan kun je er ook voor kiezen om nog een apart kopje toe te voegen met cursussen. Deze kun je het beste voor of na nevenactiviteiten plaatsen.

Het gaat dan bijvoorbeeld om een cursus klantvriendelijkheid, EHBO, omgaan met lastige klanten.

Interesses/Hobby's

Waar ben je mee bezig in je vrije tijd? Benoem een sport of een serieuze hobby.
(let op! 'Internetten', 'shoppen/winkelen' of 'met vrienden dingen doen' zijn geen hobby's! zet hier dan maar helemaal niks of zet dit item niet op je CV)

Eigenschappen

Je hoeft niet perse je eigenschappen in te vullen. Maak hierin een keuze voor jezelf. Maak niet een lijst van 30 eigenschappen die je jezelf toebedeeld, maar schrijf liever in 2 a 3 regels een korte omschrijving van jezelf.
(TIP: laat je ouders of een goede vriend een omschrijving van jou schrijven en gebruik dat om je tekst op te stellen)

Tips & Tricks voor je CV

 1. De plaats benoemen van je studie, werk, nevenactiviteiten etc.
 2. Schrijf je hele CV in derde persoon. Dus niet: "Ik was verantwoordelijk voor..." maar "Verantwoordelijk voor"
 3. Gebruik niet teveel volzinnen, men scant een C.V. altijd erg snel en dan is het handiger om met steekwoorden te werken. Maar gebruik ook niet alleen maar steekwoorden! Het is belangrijk om hier een goede balans in te vinden.
 4. Gebruik niet teveel afkortingen!!
 5. Hou je CV overzichtelijk d.m.v. een duidelijke opmaak.
 6. Gebruik een representatieve foto
 7. Laat iemand anders jou helpen bij het schrijven van je eigenschappen.

Tip: lees ook hoe je moet solliciteren.

Lees ook

bijbaan voor studenten
Holland Security Group werken
Abonneren op