← Terug naar overzicht

De lekkerste herfst bakrecepten!

Bakken

Elke dag regen, de blaadjes vallen van de bomen en de zon is verdwenen: het is weer herfst in Nederland. Dat betekent weer veel binnen zitten, Netflix uit kijken en onder de warme dekens liggen. Een andere favoriete herfstactiviteit van ons: bakken! Wij hebben de lekkerste herfst recepten voor jou om te bakken dit najaar.

Appel-kruimel cheesecake

Heerlijk voor in het najaar: appels met kaneel samen in een appel-kruimel cheesecake. Deze romige taart maak je snel en gemakkelijk klaar en kan je van genieten met een kop thee. Dit heb je allemaal nodig:

  • 240 gram volkoren digestive koekjes
  • 175 gram ongezouten roomboter
  • 1 theelepel kaneel
  • 600 gram roomkaas
  • 230 gram kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 125 gram zure room
  • 1 theelepel vanille extract
  • 120 gram patentbloem
  • 5 appels
  • 2 theelepels kaneel
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

Stap 1: Begin met het maken van de bodem. Maal de digestive koekjes fijn. Smelt de boter. Roer de koekkruimels met het kaneel door de gesmolten boter tot een kruimelig en plakkerig mengsel. Stort het in een met bakpapier beklede bakvorm en druk de bodem stevig aan.

Stap 2: Maak daarna het beslag voor de cheesecake. In een kom klop je de roomkaas en suiker (de 180 gram) romig. Voeg de eieren een voor een toe en mix tot deze zijn opgenomen. Roer de vanille extract samen met de zure room en voeg toe. Voeg de bloem toe en mix tot een egaal mengsel.

Stap 3: Schil en snijd de appels in kleine stukjes. Voeg de kaneel en de suiker (de 50 gram) toe en roer door elkaar. Spatel 1/3 van het appelmengsel door het beslag. Giet het beslag op de bodem en strijk glad met een spatel. Verdeel de overige appelstukjes over de cheesecakelaag.

Stap 4: Doe de boter, suiker, bloem en het zout in een kom en wrijf met je vingers tot een kruimelmengsel, oftewel de crumble. Verdeel dit over de laag appel en schuif de cheesecake in de oven.

Stap 5: Bak de appel-kruimel cheesecake in 60 minuten op 150 °C in een voorverwarmde oven.

Stap 6: Zet daarna de oven uit en laat de taart afkoelen met de ovendeur een klein beetje open.

Stap 7: Zet de appel-kruimel cheesecake een nacht, of minstens 6-8 uur, in de koelkast om verder op te stijven.

Stap 8: En genieten maar!

Speculaas crumble

Het is in principe alweer bijna 5 december (soort van) en dat is een goed excuus voor het eten van speculaas. Deze speculaas crumble is dan ook heerlijk om te bakken in het najaar. Dit heb je nodig:

  • 2 appels
  • 1 peer
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram amandelspijs
  • 75 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 80 gram donkerbruine basterdsuiker
  • Snuf zout
  • 1 eetlepel speculaaskruiden

Bereidingswijze:

Stap 1: Schil de appels en peer en snijd deze in blokjes. Maak kleine stukjes van de amandelspijs en voeg deze samen met de rozijnen toe aan het appel-peer mengsel. Hussel dit allemaal door elkaar en stort het in een ovenschaal.

Stap 2: In een andere kom maak je het deeg voor de kruimellaag. Doe boter, bloem, suiker, zout en speculaaskruiden tegelijk in de kom en kneed dit tot een kruimelig deeg. Ik doe dit altijd met de hand, maar je kunt ook een mixer gebruiken.

Stap 3: Strooi de kruimels over de vulling, zorg dat het redelijk gelijk verdeeld is.

Stap 4: Bak de speculaas crumble in 30 minuten op 200 graden.

Stap 5: Serveer deze lekkernij warm of koud. Eet smakelijk!

Appel-kaneel scones

Houd jij wel van wat najaars zoetigheid? Dan zijn de appel-kaneel scones zeker een aanrader om uit te proberen. Dit heb je nodig voor deze Britse lekkernij:

  • 40 gram boter
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepel kaneel
  • 30 gram suiker
  • Snufje zout
  • Halve appel, in stukjes
  • 110 ml melk
  • Ei, voor bestrijken
  • Als optie: grove kaneelsuiker ter decoratie

Bereidingswijze:

Stap 1: In een kom doe je de boter met het zelfrijzend bakmeel, met je vingers kneed je dit tot een kruimelig geheel. Voeg dan kaneel, suiker en zout toe en meng dit door het mengsel.

Stap 2: Halveer de appel, schil deze en snijd in kleine blokjes. Doe in de kom en roer ze door het meelmengsel. Voeg de melk toe en roer het geheel tot een klonterig mengsel. Kneed er dan met je handen een bal van. Leg deze bal op een met bakpapier beklede bakplaat en druk hem plat tot een ronde schijf van zo’n 2-3 cm dik. Snij met een scherp mes in 8 stukken.

Stap 3: Verspreid de scones over de bakplaat en smeer ze in met het geklopte eitje. Je kunt nu ook eventueel de grove kaneelsuiker erover strooien (deze is te koop bij Plus of Jumbo).

Stap 4: Bak de appel-kaneel scones in 12-15 minuten op 220 graden.

Stap 5: Serveer ze lekker met clotted cream. Eetze!

Wil je deze recepten ook serveren met een lekker drankje? Probeer de 5 DIY warme herfstdranken uit!

Meer studentennieuws

soa test
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Nijmegen Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden