← Terug naar overzicht

Zo houd jij je aan je goede voornemens in Nijmegen!

Het is alweer 2020 en we gaan met zijn allen aan de goede voornemens: minder drinken, meer sporten en goed studeren. En dit jaar gaat het ons lukken. Want dit jaar weet je waar in Nijmegen je moet zijn!

Vooropgesteld zijn goede voornemens vooral een persoonlijk ding. Niet iedereen heeft dezelfde doelen voor het nieuwe jaar. Toch zijn er altijd een paar ‘algemene’ goede voornemens die je vaak voorbij hoort komen: meer sporten, minder drinken, stoppen met roken, beter studeren. Je kent ze wel. Juist voor die jaarlijks terugkerende goede voornemens is het fijn om te weten waar je naartoe kunt, om ze dit jaar eens tot een goed einde te brengen.

Meer sporten

Als student aan de RU of de HAN is de beste tip om een sportkaart aan te schaffen. Het Sportcentrum biedt zo’n beetje alle sporten aan die je maar wilt, en de nieuwe cursusperiode begint op 6 januari. De kosten van een sportkaart zijn ook redelijk te overzien; met één of twee keer per week sporten, haal je de kosten er wel uit.

Voor de mensen die hier toch geen trek in hebben, zijn er gelukkig nog voldoende andere sportscholen en sportverenigingen in Nijmegen. Maar ook als je niet lid wilt worden van een sportschool of -vereniging zijn er nog voldoende opties. Stippel bijvoorbeeld eens een fiets- of wandelroute uit door een van de vele natuurgebieden rondom Nijmegen. Of ren een rondje over de Waalbruggen, waarmee je flink wat kilometers maakt.

Stoppen met roken

Stoppen met roken werkt vooral als je écht gemotiveerd bent. Het is moeilijk om een sigaret te laten liggen; en al helemaal als je er nog niet van overtuigd bent waarom je wilt stoppen. Het is niet erg als het soms zwaar is om te stoppen. Spreek het uit naar je vrienden, juist op die zware momenten. Zij kunnen je dan helpen om door de moeilijke periodes te komen en kunnen je uit situaties halen (of houden) waarin je normaal gesproken een sigaret op zou steken. Het doorbreken van de gewoonte is moeilijk, maar des te langer je van de sigaret afblijft, hoe beter het lukt. Verder kun je altijd terecht bij je huisarts of de OCE Nijmegen.

Beter studeren

Het is een dooddoener, maar studeren gaat het beste met regelmaat. Als je onze site een beetje volgt, heb je vast al wel een blog met tips over studeren gelezen en weet je al wat de beste studieplekken in Nijmegen zijn. Kort samengevat moet je een aantal dingen regelen: maak een goede planning, zorg voor een goede studieplek en vergeet jezelf niet te belonen wanneer je je doelen gehaald hebt!

Studeren werkt vaak ook goed in groepen, zelfs wanneer je het liefste afgesloten van de hele wereld met je neus in de boeken zit. Het werkt namelijk als een soort extra motivatie om samen met medestudenten af te spreken om te blokken. Je creëert dan als het ware een soort verplichting voor jezelf: de anderen verwachten dat je erbij zit, wanneer ze samenkomen om te leren.

Minder drinken

Oké, deze ligt vooral aan jezelf. Je kunt uiteraard hulp zoeken bij medische professionals in Nijmegen, maar uiteindelijk is het vooral aan jezelf om te ‘leren’ dat het oké is om zo nu en dan een avond, week of maand lang niet te drinken. Net als bij roken, merk je de voordelen van minder drinken vooral wanneer je het al een tijdje volhoudt. Je zult merken dat je fitter wordt, beter in je vel zit en je conditie erop vooruit gaat. Een van de tips die ik je kan geven, is kiezen op welke momenten je gaat drinken: bij een feestje, tijdens de vrijdagmiddagborrel of op zondag op een van de vele terrasjes in Nijmegen.

Er zijn dus meer dan voldoende plekken en manieren om te zorgen dat de goede voornemens eindelijk wel eens gaan lukken! En als allesomvattende, laatste tip wil ik jullie dit nog meegeven: wees niet te streng voor jezelf. Niemand is perfect en jezelf verbeteren gaat met vallen en opstaan. Dus als je een keer gezwicht bent voor de verleiding: kop op, herpak jezelf en zet door. En uiteindelijk zul je zien dat de aanhouder wint.

Meer studentennieuws

ideale stage vinden
slaapruimte
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Nijmegen Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden