← Terug naar overzicht

Tips: zonder stress naar de les in Nijmegen

student openbaar vervoer

Het is zwaar: ’s ochtends vroeg je bed uit, tas inpakken en op weg naar de hogeschool of universiteit. Zeker nu de nachten zo lang duren en het ijskoud is buiten, heb je baat bij deze tips: zonder stress naar de les in Nijmegen.

Het is maandagochtend. Je ruilt met moeite de warme geborgenheid van je bedje in voor de ijskoude realiteit van het opstaan: het weekend is voorbij. Je slaat de gordijnen open en ziet dat het buiten nog net zo donker is als toen je gisteravond naar bed ging. En er is één ding waar je nu absoluut niet op zit te wachten: de ochtendspits. Hoewel normaal gesproken gedeelde smart, halve smart is, gaat deze vlieger niet op voor de ochtendspits. Niemand, maar dan ook echt niemand, wordt gelukkig van het forenzen naar de collegezaal. De vroege ochtenden, de drukte, de vertragingen; het kan allemaal behoorlijk stressvol zijn. Maar er zijn wat slimme trucjes om de ochtendreis wat minder vermoeiend te maken!

Trein = fijn

Een van de makkelijkste trucjes die ik voor je heb, vergt een klein beetje studie. Probeer uit te vinden waar in de trein er de meeste plekken zijn op de vroege ochtend. Vaak stappen veel mensen op dezelfde plek in; en het komt vaak genoeg voor dat de ene kant van de trein een stuk drukker is dan de andere. Verder kan het een hoop schelen om een trein vroeger te pakken; heb je meteen tijd om nog even een lekkere bak koffie te drinken voor je college begint. Daar moet je wel iets vroeger voor op staan, maar dat kwartiertje eerder of later maakt ook niet uit. Maandagochtend is gewoon niet leuk. Punt. 

Busladingen vol studenten

Een van de grote frustraties in Nijmegen is de befaamde lijn 10: de Heyendaalshuttle. De buslijn, speciaal opgericht om van het station op de HAN en de Universiteit te komen, heeft soms veel weg van een blik sardientjes. Het loont zich dus om aan de hand van 9292 eens uit te zoeken welke andere bussen aansluiten op je trein. Sommige bussen rijden een stukje om, maar komen uiteindelijk ook gewoon (vlak) langs de campus. Kost je iets meer tijd, maar levert ook een hoop ruimte op. Zo is ook de trein van Nijmegen Centraal naar Heyendaal een goed idee! Een treinritje van 3 minuten en een korte wandeling later, sta je vrolijk voor de deur van jouw onderwijsinstelling.

Fiets 'm er in

Veel collega-studenten kiezen er ook voor om met de fiets naar de campus te gaan. De toegangswegen naar de universiteit stromen dan ook vol rond de tijden dat de colleges en lessen op het punt staan om te beginnen. De beste manier om te voorkomen dat je hierin terecht komt is – helaas – vooral om op tijd te vertrekken, en de drukte voor te zijn. Maar het kan ook schelen om eens uit te zoeken of je de hoofdwegen een beetje kan mijden. Fiets een keer binnendoor of neem een omweg die wat rustiger is; het kan een hoop frustratie schelen.

Samen uit, samen thuis

Tot slot is carpoolen een goed idee. Zeker wanneer je niet op kamers woont, kan het een goed idee zijn om met een paar medestudenten samen richting de universiteit te reizen. Het is vaak een stuk sneller dan het ov, en je hebt nooit het probleem dat je de overstap mist. Een parkeer-abonnement van de universiteit kost bovendien maar €15 per maand. Dat is maar €3,75 als je met een volle auto rijdt. Enige risico is dat je in de file terechtkomt, maar gelukkig kan Google Maps je daar vaak omheen leiden. En bijkomend voordeel: je kunt in de auto zo hard als je wil naar de muziek luisteren die jullie leuk vinden en je avonturen van het weekend schaamteloos bespreken. Dus dan is het al een feestje voordat de lesdag weer begonnen is!

Meer studentennieuws

ideale stage vinden
slaapruimte
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Nijmegen Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden