← Terug naar overzicht

Een groene Sinterklaas dit jaar!

Je ziet het goed! Sinterklaas doet dit jaar geen rode, maar een groene mantel aan. Spreekwoordelijk dan, want ook het feest van de Goedheiligman kan soms wel een stukje duurzamer.

Hij komt, hij komt!

Sinterklaas is een feest van gezelligheid, cadeautjes en consumptie. Vooral de laatste twee zijn vaak niet heel erg milieubewust. Maar daar gaan we dit jaar verandering in brengen! In deze blog vind je creatieve, leuke en duurzame cadeautjes die je aan de Sint kan vragen, zonder een flinke ecologische voetafdruk achter te laten.

Zie de maan schijnt door de (avocado)bomen

Het is niet alleen groen en duurzaam, maar ook nog eens hartstikke leuk om te krijgen: plantjes! Tenminste, als je een beetje groene vingers hebt en eraan denkt om ze af en toe water te geven. En ik kan uit eigen ervaring vertellen dat het best gaaf is om uit een avocadopit een boompje te laten groeien. Of kies een andere plant uit, waar je een stekje van maakt en doe deze cadeau. Hoeft geen hele ingewikkelde plant te zijn; er zijn voldoende planten die zelfs een studentenkamer overleven. Wil je extra duurzaam bezig zijn? Gebruik een oud glas, schaaltje dat je nooit gebruikt of oude pan als bloempot. Zo krijgt het oude spul een tweede leven en het ziet er vaak ook nog erg leuk uit!

Sinterklaasje, bonne, bonne, bonne

Had jij dat ook altijd, dat het opeens weer Moederdag of Vaderdag was en je was vergeten een cadeautje te kopen voor je ouders? Je bond dan nog even snel een paar papiertjes bij elkaar met de belofte erop dat je een keer je kamer zou opruimen zonder te klagen, een week lang de hond uit zou laten of een schoudermassage zou geven. Nou, dat soort cadeautjes werken nog steeds! Alleen, deze keer loop je wel het risico dat je de belofte daadwerkelijk moet inwilligen. Maar, je kunt er nu gelukkig wel minder vervelende ‘taakjes’ op zetten. Zo kun je een ‘volledig verzorgde avond bordspellen spelen'-bon best aanbieden als cadeau. Of ga voor een ‘ik ga met je mee sporten’-kaart. Zo heb jij een duurzame last-minute oplossing voor je cadeauproblemen en in het ergste geval houd je er een leuke activiteit met vrienden aan over. Klinkt als een win-win als je het mij vraagt!

Daar wordt aan de deur geklopt..

“..Hard geklopt, deur kapot.”  Flauw grapje natuurlijk, maar welk ander Sinterklaasliedje had ik anders moeten gebruiken voor een DIY-alinea? Enfin, zelf een cadeautje knutselen dus. Dit klinkt vaak heel erg goedkoop en het is ook niet aan te raden als je twee linkerhanden hebt, maar een goed uitgevoerd DIY-cadeau is minstens zo leuk als een cadeau uit de winkel. Het biedt niet alleen de mogelijkheid om het zo persoonlijk mogelijk te maken, maar het laat ook zien dat je tijd en moeite hebt gestoken in die persoon. Dat je bloed, zweet en tranen hebt geïnvesteerd om een leuk eindproduct neer te zetten. Dus daar scoor je sowieso al punten mee. En wie kan er nou boos worden om een mooi fotoboek, een zelfgebreide sjaal of een kek vogelhuisje?

De zak van Sinterklaas

Alle bovenstaande suggesties zijn allemaal heel erg gericht op (her)gebruik van oude spullen. Leuk, maar wat minder goed te verkopen als er een budget is afgesproken voor de surprise. Het idee van een budget is immers dat iedereen even veel – of weinig - uitgeeft aan elkaars cadeautjes. Dus, in het geval dat er euro’s neergeteld moeten worden voor de cadeautjes die uit de zak van de Goedheiligman tevoorschijn komen, heb ik nog een laatste suggestie. Koop duurzame gebruiksvoorwerpen. Op die manier maak je mensen subtiel bewust van de hoeveelheid plastic die ze gebruiken. Geef bijvoorbeeld een reis-setje met bestek, een rietje dat je kunt hergebruiken en een herbruikbare to-go-beker. Al deze cadeautjes zijn er in verschillende prijs- en kwaliteitscategorieën, dus voor vrijwel elk budget is er wel een milieubewust cadeau te bedenken. Loop eens binnen bij de Xenos, de Flying Tiger, de Blokker of de HEMA. Grote kans dat je in een van die winkels vindt, waar je naar op zoek bent. En zo niet, dan schijnt het dat de Sint zelf ook wel eens online shopt. Als we sommige reclames moeten geloven dan...

Meer studentennieuws

student room
tv top 5
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Nijmegen Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden