← Terug naar overzicht

5 tips voor een goede start van het nieuwe collegejaar

tips studeren

Een goed begin is het halve werk. Daarom is het van belang dat je goed aan het komende studiejaar begint. Zeker wanneer je aan een nieuwe studie begint, is het nodig om je goed voor te bereiden. In deze blog lees je hoe je dat doet!

1. Maak kennis met de werkwijze en (online) systemen

Op een universiteit of hogeschool gaat het er anders aan toe dan op de middelbare school. Ook kunnen er veel verschillen zitten tussen bepaalde onderwijsinstellingen. Wanneer je aan een opleiding begint bij een nieuwe universiteit of hogeschool, is het daarom handig om van tevoren alvast wat zaken te onderzoeken. Check bijvoorbeeld welke onlinesystemen er zijn voor het inleveren van opdrachten, bekijken van je rooster of de bekendmaking van cijfers. En probeer alvast in te loggen bij je studentenmail. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan als het schooljaar al begonnen is.

2. Plan niet te veel in de eerste weken

Na een zomervakantie vol met zon, ontspanning en feestjes kan het erg lastig zijn om weer in het studieritme te komen. Geef jezelf daarom de tijd om weer even op gang te komen. Dit kun je het beste doen door de eerste weken niet te vol te plannen. Sla bijvoorbeeld een keer een feestje over. Of maak het deze keer écht niet te laat als je met je vrienden afspreekt. Zodoende kun je weer langzaam wennen aan het studeren.

3. Doe inkopen

Ga voorbereid naar je eerste college. Koop een agenda, check thuis of je nog genoeg pennen hebt liggen en ga op zoek naar een handig mapje waar je losse artikelen of opdrachten in kunt bewaren. Vaak staan cursushandleidingen een paar dagen voor de start van het jaar online. Hierin kun je vinden welke boeken je eventueel nodig hebt voor een cursus. Als je dit allemaal van tevoren koopt en regelt, hoef je er tijdens het jaar niet meer aan te denken, en kun je je focussen op andere dingen. Daarnaast staat het natuurlijk ook een beetje slordig als je bij het eerste college al meteen spullen mist. En het kan juist in je voordeel werken als een docent een goede eerste indruk van je krijgt, dus pak die kans!

4. Werk gestructureerd

Door direct gestructureerd aan de slag te gaan, voorkom je dat je later in het jaar orde moet schappen in de chaos. Zorg dat je je aantekeningen netjes per vak bij elkaar houdt. Het maakt niet uit of je dit online of op papier doet, als je het maar overzichtelijk houdt. Daarnaast is het een aanrader om uitgeprinte artikelen ook per vak in een mapje te doen. En zet deadlines meteen in je agenda, zodat je een goede planning kunt maken. Vind je dit lastig? In deze blog lees je hoe je een goede planning maakt.

5. Ontspan!

Tussen al het harde studeren door, mag je natuurlijk ook lekker ontspannen. Als je alleen maar druk druk druk bent, krijgen je hersenen geen rust. En dit zorgt er weer voor dat je concentratie slechter wordt en je minder kunt onthouden. Plan daarom ook genoeg rustmomentjes in! Na een zondagje chillen heb je dan weer frisse energie om maandag op te letten in college.

Meer studentennieuws

wat doen zomervakantie
kamer koel houden
Abonneren op