← Terug naar overzicht

Vegetarische BBQ recepten

Ze zijn er steeds meer, flexitariërs, vegetariërs en vegans. Met deze trends gaat de voedingsindustrie steeds meer mee en de schappen vega en vegan in de supermarkt worden steeds groter! Bbq-en zonder vlees, het kan zeker. In deze blog recepten voor een gevarieerde BBQ avond, zonder vlees!

Waarom vegetarisch?

Vegetarisch eten heeft een andere smaaksensatie dan vlees. Toch zijn er veel groente en vleesvervangende recepten voor op de bbq. Vegetarisch eten is (over het algemeen) beter voor het milieu en het geeft jezelf ook gewoon een goed gevoel. Het is ook gewoon eens wat anders dan anders, misschien moeten we het daar maar op houden. 

Voorgerechten

Platbrood (portie van 8)

Ingrediënten: 

 • 400 g zelfrijzend bakmeel
 • 1 tl zout
 • 320 g milde yoghurt
 • 3 el traditionele olijfolie
 • 2 tl zeezout

Hoe maak je het?

Doe het bakmeel, zout en de yoghurt in een kom en kneed tot een samenhangend deeg. Verdeel in 8 porties en duw tot platte broodjes. Grill 3-5 min. op het rooster knapperig en goudbruin. Keer, besprenkel met de olie en bestrooi met het zout. Gril nog 3-5 min. Serveer warm, lauw of koud. 

Paprika mozzerella pakketje (4 personen)

Ingrediënten:

 • 1 pot gegrilde paprika's ((320 ml), in repen)
 • 1 bol mozzarella-kaas ((light), in blokjes)
 • 1 tl versgemalen peper
 • 1 tl grof zeezout
 • 1 bosuitje (in ringetjes)
 • 1 bakje trostomaten (500 g)

Hoe maak je het?

Steek de barbecue aan. Neem 4 stukken aluminiumfolie van zo'n 40 x 40 centimeter. Vouw ze dubbel. Leg in het midden van elk vel aluminiumfolie een kwart van de paprika en leg hierop een kwart van de mozzarella. Bestrooi de kaas met de peper, het zout en de bosui. Knip de takjes trostomaten in vieren en verdeel de takjes over de mozzarella. Vouw de pakketjes goed dicht en leg ze 5-10 minuten op de barbecue, totdat de kaas gesmolten is.

Tip: serveer met het platbrood!

Hoofdgerechten

Gepofte zoete aardappel met bieslook yoghurt sausje (1 portie)

Ingrediënten:

 • 2 zoete aardappels
 • 5 el volle yoghurt
 • 0.5 teen knoflook
 • 0.5 el citroensap
 • 5 gr platte peterselie - vers
 • 12.5 gr bieslook - vers
 • 3.5 gr krulpeterselie - vers
 • peper en zeezout - naar smaak

Hoe maak je het?

Zorg dat het ongeveer 200 graden is! Leg de zoete aardappels op het rooster en laat ze in een uur tijd gaar poffen. Draai ze tussendoor even om. De exacte tijd hangt af van de grootte van de aardappels. Het vruchtvlees moet goed zacht aanvoelen als je tegen de schil drukt. Maak intussen de bieslook-yoghurtsaus: Doe de yoghurt in een schaaltje, pers een teen knoflook uit en voeg toe, voeg ook de citroensap toe en roer door elkaar. Snijd de platte peterselie en de bieslook grof en roer door de yoghurt.
Voeg peper en zout naar smaak toe en bewaar de bieslook-yoghurtsaus in de koelkast. Snijd de krulpeterselie grof. Laat de zoete aardappels even afkoelen, snijd ze doormidden en serveer ze met een schep bieslook-yoghurtsaus en de krulpeterselie.

Vegetarische slager

Ik kan me voorstellen dat het heel veel werk is om dit allemaal zelf te maken, als hoofdgerecht kun je daarom ook eens kijken bij de vegetarische slager. Volledig plantaardig 'vlees'. Het assortiment is vrij groot, dus voor ieder wat wils!

Groentespies

Iets wat altijd lekker op de BBQ is, is een groentespies. Deze kun je geheel zelf samenstellen. De groentes die je al hebt voor de andere recepten en andere samenstellingen, alles kan. Zorg dat je wel genoeg saté prikkers hebt want dit gaat vaak hard op een BBQ!

Wat ga jij maken?

Meer studentennieuws

netflix
zomer crisistijd
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Nijmegen Studentenstad!

 • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
 • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
 • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden