← Terug naar overzicht

Review: Culturele en Maatschappelijke Vorming

mijn duo niet beschikbaar

Ik studeer Culturele en Maatschappelijke Vorming. Een opleiding waarbij creativiteit en sociaal werk hand in hand gaan. Wat houdt het precies in en wat kan ik ermee gaan doen? Dit leg ik zo praktisch mogelijk uit in deze blog.

Hbo bachelor

Culturele en Maatschappelijk Vorming is een hbo bachelor die ik volg aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in Nijmegen. In Arnhem wordt deze studie niet aangeboden. Het is een opleiding die een jaar geleden samen is gegaan met Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Sociaal Pedagogisch Hulpverlening en is nu een uitstroomprofiel binnen de nieuwe opleiding: Social Work. Ik volg nog het oude curriculum en ben dus gewoon nog steeds bezig met mijn eigen studie. Wel krijg ik uiteindelijk een Bachelor of Social Sciences. 

Inhoudelijke informatie 

Wat houdt mijn studie inhoudelijk in? Inhoudelijk ben ik vooral bezig met het verbinden, ondersteunen en begeleiden van mensen in hun dagelijks leven en vrije tijdsbesteding. Het snijvlak hiertussen is erg dun en daarom ben ik met beide onderdelen van iemands leven bezig. De vakken die ik heb zijn gericht op de ontwikkeling van anderen en van mezelf. Als dienst/hulpverlener is het erg belangrijk dat je weet hoe je zelf in elkaar zit. Ook lopen wij vanaf de eerste week van het eerste jaar al stage, de praktijk is namelijk leidend in mijn opleiding. Buitenom de vakinhoudelijke vakken krijg ik ook creatieve vakken. Met deze creatieve vakken leer je niet alleen het vak maar ook hoe je dit in kunt zetten bij doelgroepen. Hierbij is het niet meteen de bedoeling dat je een heel evenement opzet (kan wel), maar gaat het ook om kleine laagdrempelige activiteiten om bijvoorbeeld een gesprek te openen of het ijs te breken. 

Stages

Stages kun je zelf kiezen en hierbij is je eigen initiatief leidend. Ik heb stage gelopen in de wijk, zelf projecten opgezet, stage gelopen met vluchtelingen en statushouders en in mijn internationale semester heb ik stage gelopen in Indonesië. Hierbij heb ik in elke stage creativiteit ingezet. Omdat het natuurlijk mensenwerk is, kan ik hier helaas niet meer over vertellen. Stages kunnen heel divers zijn, we kunnen bijvoorbeeld ook stage lopen bij een poppodium of een festival. Als het maar maatschappelijk te verantwoorden is!

Vervolgstudies en werkveld

Als vervolgstudies kun je denken aan Algemene Cultuur Wetenschappen, Sociologie of Antropologie. In het werkveld kun je denken aan welzijnsorganisaties, hulporganisaties, cultureel maatschappelijke organisaties. Het is dus een erg brede studie en hierin kun je zelf je weg vinden. Wil je nou ook beginnen aan deze studie? Dan kun je je bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen inschrijven voor Social Work. Hierin heb je het uitstroomprofiel welzijn en samenleving. Dit komt overeen met de studie die ik nu volg. 

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Nijmegen Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

Abonneren op