Skip to main content

Wat je moet weten over zorgverzekeringen

Het is alweer bijna 2018 en dat betekent dat als jij jouw zorgverzekering aan wil passen, je dat moet doen voor januari! Heb jij eigenlijk wel een idee wat er allemaal in jouw pakket zit? Dit is namelijk veel belangrijker dan je misschien zou denken! Wij vertellen jou precies waar je op moet letten!

Zorgverzekering aanvragen

Als je 18 wordt moet je een zorgverzekering aanvragen. Op dat moment zoek je er eentje uit of ga je bij dezelfde als je ouders (collectief). Dit is een heel belangrijk proces, maar er zijn zoveel verschillende verzekeringen. Het is dan verstandig om een zorgverzekering te kiezen die niet duur is, maar wel een goede dekking biedt. Want als je een zorgverzekering aangevraagd hebt, denk je waarschijnlijk nooit meer na over wat er allemaal in jouw pakket zit, terwijl dit enorm belangrijk is. Je moet natuurlijk toegang hebben tot alle zorg, zeker wanneer jij die nodig hebt.

Neem niet de goedkoopste zorgverzekering

Voor mij is het al een aardig tijdje geleden dat ik mijn zorgverzekering aanvroeg. Toen ik 18 jaar, naïef en gezond was, dacht ik dat ik nooit ziek zou worden. Ik koos de goedkoopste zorgverzekering zodat ik weinig hoefde te betalen. Maar na 1 jaar weinig premie, werd ik ziek en moest ik zelfs naar het ziekenhuis. Uiteindelijk heb ik hierdoor een eigen risico van bijna 700 euro moeten betalen. Neem dus geen pretpakket. Nu heb ik vorige week een goede verzekering afgesloten via een zorgcollectief, waardoor ik 10% korting kreeg op mijn gehele verzekering. Zo heb ik toch een relatief goedkope zorgverzekering, maar wel een goede dekking. Wil je ook profiteren? Bereken dan nu hier jouw premie (wil je niet teveel betalen en toch een goede verzekering? Kijk dan ook eens hoeveel zorgtoeslag je kunt krijgen)

Gegevens controleren

Dus het is niet altijd een goede keuze om de goedkoopste zorgverzekering te kiezen. Je kunt nu wel kerngezond zijn, maar voor je het weet gebeurt er iets waardoor je toch zorg nodig hebt. Mijn tip is daarom ook: neem de zorgverzekering met een van de laagste eigenrisico’s, het scheelt je weinig per maand en het scheelt heel veel als er iets gebeurt. Daarnaast moet je er zelf ook bij stilstaan wat je nodig hebt. Neem je een simpele basisverzekering of neem je een aanvullende verzekering? Als jij een beugel krijgt, een lastig gebit hebt (of onverwachte kosten wil voorkomen) kun je het beste een aanvullende tandartsverzekering nemen. Dit kost een paar euro extra per maand, maar scheelt je honderden euro’s per jaar. Daarnaast zijn er ook nog heel veel andere aanvullende verzekeringen die jij wellicht nodig kan hebben, zoals fysiotherapie, medicatie of bijvoorbeeld als je een bril hebt. Verdiep je hier dus goed in en maak tactische keuzes.

Welke zorgverzekeraar?

Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je verschillende zorgverzekeringen vergelijkt. Je kunt ze in prijzen vergelijken, wat natuurlijk erg belangrijk is. Maar je kunt ze ook op basis van andere dingen vergelijken, zoals bereikbaarheid, hulplijn, extra mogelijkheden, zorgmogelijkheid in de buurt enzovoort. Verdiep je hier goed in voordat je je keuze maakt. Je kunt ook altijd nog switchen. 

Weinig verandering in basispakket

Gelukkig veranderd er vrij weinig in het basispakket. De prijs van je eigen risico blijft € 385,- en bij de meeste verzekeringen wordt het maandbedrag ook lager. Het gaat dus vooral om alle mogelijke aanvullende verzekeringen. Zoals ik eerder al aangaf, is het erg belangrijk om te kijken wat voor een zorg jij nodig denkt te hebben.

Wil je meer weten over studenten zorgverzekeraars?

Ben je misschien toch niet zo tevreden over jouw zorgverzekeraar? Dan kun je kijken wat een studentenzorgverzekering je te bieden heeft. Op onze pagina Zorgverzekering voor studenten kun je meer lezen over zorgverzekeringen voor studenten.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Nijmegen Studentenstad

Nijmegen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Nijmegense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Nijmegen.

Studeren in Nijmegen

Ga jij studeren in Nijmegen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Nijmegen

Ga je in Nijmegen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Nijmegen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Nijmegen

Er zijn heel veel redenen om in Nijmegen te studeren en wonen tijdens je studententijd. Nijmegen is een gezellige stad waar altijd wel iets te doen is.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Nijmegen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Nijmegen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Nijmegen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Nijmegen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.