Tips voor het inleveren en verdedigen van je scriptie
Is het einde van je scriptie bijna in zicht? Sommige studenten willen er dan snel vanaf zijn en leveren hun scriptie haastig in. Juist door op het einde nog goed aandacht te besteden aan je scriptie en je goed voor te bereiden op je verdediging vergroot je de kans dat je een voldoende haalt. In deze blog lees je waar je op moet letten om succesvol je scriptie af te ronden.
Lees alles nog eens door
Ondanks dat je jouw scriptie al zo vaak hebt doorgelezen is het erg belangrijk om je scriptie nogmaals door te lezen. Focus je hierbij eerst op de inhoud. Neem hier de tijd voor en doe dit op een moment dat je geconcentreerd kan werken. Na een hele dag werken is dit dus niet een goed idee. Laat ook iemand anders je scriptie lezen. Vaak lees je over fouten heen die andere mensen wel zien. Pak tijdens het lezen van je scriptie de beoordelingsformulieren erbij. Ga nog eens goed na of je scriptie alles bevat uit de eisen in de beoordelingsformulieren.
Doe nogmaals een spellingscheck
Nadat je de inhoud hebt gecontroleerd moet je jouw scriptie ook checken op spelling. Veel spelling kan je laten checken door de spellingscheck in Word en verschillende apps. Helaas zijn er ook veel tekstuele fouten die niet worden gevonden door de spellingscheck. Door je scriptie hardop te lezen vind je sneller fouten. Heb je geen zin om zelf je spellingscheck te doen? Dan kan je dit laten doen door verschillende organisaties.
Doe onderzoek naar je examinatoren
Ga na wat voor personen je examinatoren zijn. Onderzoek of je mensen kent die (een van) hen als docent of examinator hebben gehad. Vervolgens vraag je na waar de examinatoren opletten en wat voor soort communicatie ze waarderen. Zo kan de ene examinator humor waarderen tijdens een verdediging en een andere examinator totaal niet.
Voorbereiden van je verdediging
Vervolgens ga je aan de slag met het schrijven van je verdediging. Schrijf je verdediging niet helemaal uit, maar maak een korte opzet. Als je alles opschrijft ga je jouw presentatie opdreunen in plaats van dat je met enthousiasme verteld. In de opzet beschrijf je de structuur en bepaalde onderwerpen die je wilt bespreken. Oefen je verdediging een aantal keer voor de spiegel en ook voor andere mensen. Om je verdediging te ondersteunen kan je beeldmateriaal gebruiken, zoals een powerpoint. Let erop dat er niet te veel tekst staat op de powerpoint. Te veel tekst op een powerpoint leidt namelijk af. Bovendien vergroot dit de kans dat je door de zenuwen zelf de powerpoint gaat aflezen.