Skip to main content

TIPS: het studentenleven leren kennen

Het zijn spannende weken voor de nieuwe student: vorige week, deze week én volgende week beginnen alle hogescholen en uni's weer. Misschien ben jij er daar wel één van! Zo ja, welkom bij de leukste jaren van je leven! Het studentenleven is een fantastische tijd en je kan het zo gek maken als je zelf wil. Wij nemen je in deze blog even mee langs de belangrijkste dingen die je moet weten als je voor het eerst gaat studeren. Lees je mee?

Je stad leren kennen

Als je gaat studeren in een nieuwe stad, is het leuk om die te leren kennen. Of je daar gaat wonen of niet: je moet toch wel weten wat de beste plekken zijn om naartoe te gaan als student. Je stad leren kennen doe je uiteraard met de fiets! Heb je nog geen fiets, dan kan je natuurlijk ook gewoon een ov-fiets huren, of ga op een elektrische scooter van Felyx, Go of een andere aanbieder in jouw studentenstad. 

Nieuwe mensen leren kennen

Helemaal in je uppie in een nieuwe studentenstad komen wonen? Spannend, maar ook heel erg leuk, want wie weet wat voor goede vrienden je gaat maken! Maar waar leer je die mensen kennen? Allereerst natuurlijk bij een studentenvereniging! Denk je niet dat je de juiste persoon bent voor een studentenvereniging, dan heb je altijd nog studieverenigingen! Daar vind je mensen die eenzelfde soort studie volgen aan jouw faculteit. 

Je kan 't ook buiten jouw studie zoeken! Zoals het doen van een sport, je aan te melden voor bijvoorbeeld een pubquiz bij een bruin café in de stad of door mee te doen aan spelletjesavonden. 

Studeren

Of je nou goed bent in studeren of niet: studeren voor een nieuwe studie is altijd lastig inkomen. Het verschilt ook per persoon wat je nodig hebt. Ben je snel afgeleid door geluid? Schaf dan een noise canceling koptelefoon aan. Ga je juist heel goed op reuring, ga dan regelmatig naar een koffietentje om te studeren. Daar vind je vaak ook mensen die ook aan het werken of studeren zijn, dan leer je weer nieuwe mensen kennen ;-).

Ben je juist tè goed in studeren en blijf je maar doorgaan? Dat is ook niet goed voor je, want pauzes inlassen houdt je scherp! Misschien is de Pomodoro techniek wel wat voor jou: 25 minuten om je volledig te focussen op één doel. Na die 25 minuten gaat je wekker af en móét je 5 minuten pauze nemen. Even weg achter je laptop of je boeken. Haal een kopje thee, dans op je favoriete nummer of plof even op de bank. Zo werk je heel efficiënt, maar neem je wel genoeg pauzes!

Besparen op je kosten

Vroeg of laat kom je erachter dat het studentenleven duur is. Te duur. Ze zeggen niet voor niets dat je een stukje maand aan het einde van je geld over hebt ;-). Leer jezelf daarom vanaf het begin al aan om te besparen op je vaste lasten, maar ook zeker op je boodschappen. Je bespaart op je vaste lasten door ieder jaar opnieuw uit te zoeken of je nog het laagste bedrag betaald. Nee? Dan sluit je ergens anders een goedkoper contract af.

Je bespaart op boodschappen door iedere week een lijstje te maken met wat je gaat eten. Het lijstje baseer je dan vooral op de aanbiedingen die jouw supermarkt die week heeft. Het zou helemaal goed zijn als je langs verschillende supermarkten fietst om van zoveel mogelijk aanbiedingen profijt te hebben. Gezonde dingen zijn áltijd duurder dan ongezonde dingen, maar dat zou je er niet van moeten weerhouden om gezond te eten. Zoek op wanneer de markt is en ga eens in de week naar de markt. Koop daar je wekelijkse portie groente en fruit tegen een fijne prijs! 

Een hoop informatie, maar ik weet zeker dat het je allemaal gaat lukken! Laat je het weten als je vragen hebt? 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Nijmegen Studentenstad

Nijmegen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Nijmegense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Nijmegen.

Studeren in Nijmegen

Ga jij studeren in Nijmegen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Nijmegen

Ga je in Nijmegen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Nijmegen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Nijmegen

Er zijn heel veel redenen om in Nijmegen te studeren en wonen tijdens je studententijd. Nijmegen is een gezellige stad waar altijd wel iets te doen is.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Nijmegen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Nijmegen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Nijmegen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Nijmegen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.