Skip to main content

Thuis studeren tijdens de coronacrisis in Nijmegen

Thuis studeren is niet voor iedereen weggelegd. Er is een hoop afleiding: het ene moment zit je in een online college, het andere moment zit je in Central Perk van Friends. Je moet heel veel zelf doen en zit de hele dag op je kamer. Hoe kun je dan toch al je opdrachten afmaken en inleveren?

Wat je niet moet doen:

1. Blijf niet de hele dag in je nest hangen

Oké, we weten allemaal hoe lekker je bed ligt. Vooral ’s ochtends, als je nog een beetje duf bent en je je het liefst nog een keer wil omdraaien. Als je dan toch echt aan een opdracht moet, trek je je laptop naar je toe en werk je lekker vanuit je warme bed. Hoe verleidelijk dit ook klinkt, doe het niet. Je bed is een plek om tot rust te komen en als jij hard gaat werken en stress hebt op diezelfde plek, breng je je hoofd in de war. Gevolg: je komt ’s avonds moeilijker in slaap en komt lastiger tot rust.

2. Voortdurend doelloos op social media scrollen

Als ik geen zin heb in een bepaald klusje, of ik heb geen planning gemaakt en ik weet niet waar ik moet beginnen, open ik Twitter, Instagram of Facebook. Als ik niet op pas, ben ik zo een uur verder. Ik had dat klusje al af kunnen hebben. Gooi je telefoon naar de andere kant van je kamer, zet er een tijdslot op of verwijder social apps van je mobiel als je echt aan de bak moet.

3. Geen pauzes nemen

Hoe dichtbij die deadline ook is, als je geen pauzes neemt, is je concentratie op een gegeven moment niets meer waard. Je gaat foutjes maken, krijgt hoofdpijn of overziet het geheel niet meer. Loop af en toe een klein rondje, pak wat drinken, doe een dansje. Eventjes in beweging komen zet een nieuwe flow op gang.

Wat je dus wel moet doen:

1. Ga eens lekker wandelen

Wist je dat Nijmegen heel veel mooie plekjes kent waar je heerlijk kunt wandelen? Rondom de Waal zijn allemaal fijne plekken waar je even kunt uitwaaien. Maar ook een rondje in het centrum is soms al heel tof. Kijk eens goed om je heen wat je allemaal voor oude details kan vinden bijvoorbeeld.

2. Vraag om hulp (bij je hogeschool of universiteit)

Het is helemaal niet gek als het niet allemaal lukt zoals je had gewild of gepland. Misschien kun je je moeilijker concentreren of voel je je gewoon niet zo fit. De Radboud Universiteit heeft ook een Instagramaccount waarop ze al je vragen willen beantwoorden en waar je kunt delen hoe het met je gaat. Volg hier de Instagram van de Radboud Universiteit. 

3. Doe iets leuks (zoals online activiteiten in Nijmegen)

Denk je dat er nu echt niets meer te doen is? Dan heb je het mis. Er zijn steeds meer online activiteiten waar je bij kunt aansluiten. Zo organiseert studievereniging Gusto een pubquiz en studievereniging BOW een online bierproeverij. Het Sustainable Future Festival dat begin juni in Nijmegen zou plaatsvinden, organiseert nu ook alsnog een aantal online-activiteiten. Kom je liever even tot rust? Optimaal Ademen in Nijmegen organiseert een online ademhalingscursus.

4. Maak een planning

Ik zei het laatst nog tegen iemand: zonder planning of agenda, ben ik qua werk echt waardeloos. Mijn hoofd is een zeef en als ik een afspraak niet in mijn agenda zet, heb ik ‘m in mijn hoofd niet gemaakt. Ik gebruik een to-do app waarin ik alles zet wat ik moet doen. Dan kies ik elke dag (of de avond van te voren) uit wat ik die dag ga doen. Ik probeer ook een globale planning te maken voor een week, waarin ik bepaal wat er die week echt moet gebeuren. Ook zet ik al mijn deadlines in mijn agenda. Geloof me, als ik dit niet doe, dan gebeurt er niks.

Wil je daar meer tips voor? Lees dan eens deze blog om beter te leren plannen

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Nijmegen Studentenstad

Nijmegen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Nijmegense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Nijmegen.

Studeren in Nijmegen

Ga jij studeren in Nijmegen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Nijmegen

Ga je in Nijmegen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Nijmegen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Nijmegen

Er zijn heel veel redenen om in Nijmegen te studeren en wonen tijdens je studententijd. Nijmegen is een gezellige stad waar altijd wel iets te doen is.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Nijmegen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Nijmegen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Nijmegen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Nijmegen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.