Skip to main content

Televisie: een zegen of een vloek voor studenten?

Een wereld zonder televisie is moeilijk voorstelbaar, zeker als het gaat om studenten die niet zonder hun dagelijkse televisiekijken kunnen. Een gemiddelde scholier brengt dagelijks ongeveer 8 tot 9 uur op school door en als ze thuiskomen, willen ze ontspannen en tot rust komen, wat ze meestal doen door naar hun favoriete programma’s op hun televisie te kijken, al kunnen ze dit ook online doen tegenwoordig als ze een internet en tv abonnement hebben afgesloten. Het is het vermelden waard dat er veel verschillende genres van programma's zijn die op tv worden getoond. Het is een kwestie van serieuze discussie of televisiekijken echt goed of slecht is voor studenten.

Televisie is goed voor studenten

Televisie is een handig medium waarmee studenten vanuit het comfort van hun huis naar vele informatieve en educatieve programma's van over de hele wereld kunnen kijken. Ze kunnen hierdoor veel nieuwe dingen leren van de kanalen die educatieve en informatieve inhoud van zeer goede kwaliteit uitzenden met betrekking tot onderwijs, zoals wetenschap, techniek, natuur, geschiedenis, aardrijkskunde en cultuur. Het kijken naar nieuws op televisie van verschillende kanalen en media zal bovendien hun algemene kennis vergroten en hen op de hoogte houden van wat er in de wereld en thuis gebeurt. 

Na lange uren studeren worden studenten moe en kunnen ze zich gemakkelijk ontspannen door goede films of series te kijken als entertainment. Er zijn dan ook veel zenders die programma's exclusief voor studenten uitzenden. Studenten die een grote interesse in sport hebben, kunnen verschillende sporten bekijken, aangezien er veel sportkanalen zijn die wedstrijden, toernooien enz. vanaf verschillende plaatsen weergeven. Door naar internationale wedstrijden en spelers te kijken, kunnen ze hun spel en vaardigheden verbeteren. Veel televisieprogramma's vertellen over landen, plaatsen en culturen. Dit zal hun informatie over verschillende landen, talen, tradities, levensstijlen, kleding en culturen vergroten.

Televisie is slecht voor studenten

Televisieprogramma’s gaan constant door en het aantal zenders is alleen maar gegroeid. Met zoveel uitbreiding en blootstelling verliezen studenten al hun focus en concentratie van studies. Als ze de hele tijd televisie kijken, zal dit hun gezondheid beïnvloeden, omdat er geen fysieke activiteit zal zijn, wat meestal resulteert in obesitas, vermoeidheid en luiheid. Te veel televisie kijken is daarnaast schadelijk voor de ogen en het gezichtsvermogen. Omdat studenten aan huis gekluisterd blijven door tv, hebben ze bovendien geen vrienden en geen sociaal leven, wat hun persoonlijkheidsontwikkeling zal belemmeren. Dit kan leiden tot gedragsproblemen. 

Te veel televisie beïnvloedt ook nog eens de ontwikkeling van de hersenen en spieren. Het kan ook interfereren met hormonale onbalans. Al deze gecombineerd zijn zeer schadelijk en kunnen langdurige gevolgen hebben. Soms kijken jonge studenten naar tv-programma's of films die niet geschikt zijn voor hun leeftijdsgroep en kunnen ze misleiden met hun inhoud. Dingen als geweld, bloedvergieten, seks, alcohol, drugs enz. kunnen de jonge geesten storen en hen aanmoedigen om na te streven wat er op tv wordt getoond. Daarom moeten anderen, waaronder hun ouders, ze constant in de gaten houden en in de gaten houden.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Nijmegen Studentenstad

Nijmegen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Nijmegense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Nijmegen.

Studeren in Nijmegen

Ga jij studeren in Nijmegen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Nijmegen

Ga je in Nijmegen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Nijmegen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Nijmegen

Er zijn heel veel redenen om in Nijmegen te studeren en wonen tijdens je studententijd. Nijmegen is een gezellige stad waar altijd wel iets te doen is.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Nijmegen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Nijmegen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Nijmegen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Nijmegen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.