Skip to main content

Studenten zorgverzekering: wat is het, en ben ik verplicht er een af te sluiten?

We weten allemaal dat het leven als student op financieel gebied niet altijd over rozen gaat. Uit huis, een dure studie, haast niet kunnen werken om het allemaal te bekostigen. En dan komen er ook steeds meer kosten bij die je voorheen niet had. Je bent verplicht vanaf je achttiende zorg verzekerd te zijn. Hiervoor hoefde je je daar natuurlijk geen zorgen over te maken. Diverse verzekeraars bieden echter een speciale zorgverzekering student aan. Deze zijn vaak wat goedkoper dan de “normale” zorgverzekering. Maar hoe werken deze studenten zorgverzekeringen eigenlijk precies? En is het handig, of zelfs verplicht, er eentje als student aan te sluiten? Wij leggen het je uit!

Studenten verzekering als goedkoper alternatief

Studenten zorgverzekeringen zijn zorgverzekeringen waarbij een student korting kan krijgen. Hierdoor kan het de student maandelijks wat geld schelen aan zorgkosten. Je bent dan basis verzekerd, maar krijgt een leuker tarief aangeboden. Dat klinkt natuurlijk als arme student als muziek in de oren. Toch is het verstandig even goed onderzoek te doen om te kijken of een studenten zorgverzekering bij jou past.

Niet voor iedereen

Een studenten zorgverzekering is namelijk vaak ingericht op jonge mensen die weinig zorg nodig hebben. Dit klinkt logisch, sinds jonge mensen over het algemeen gezonder zijn en minder kwaaltjes hebben dan oudere mensen. Ben je over het algemeen nooit ziek, heb je weinig kans op blessures of heb je geen dure medicijnen nodig voor een aandoening of ziekte is het dan ook vaak niet nodig oververzekerd te zijn. Je betaalt dan eigenlijk in de praktijk veel meer dan dat je aan zorg gebruikt.

Heb je echter wel een grote zorgvraag, kan het zijn dat een studenten zorgverzekering niet al je kosten dekt. In dit geval kan het lonen om een aanvullende verzekering af te sluiten. Een zorgvergelijker kan je helpen de balans voor jezelf op te maken.

Is een zorgverzekering verplicht?

Klinkt dus als een goede uitkomst, zo’n studenten zorgverzekering, maar is het verplicht om af te sluiten? Vanaf je achttiende ben je in Nederland verplicht om een basis zorgverzekering te hebben. Hiervoor ben je gratis verzekerd. Een basisverzekering kan in de kosten al aardig verschillen per verzekeringsmaatschappij. Een studenten zorgverzekering kan wat van die kosten dempen. Een speciale studenten zorgverzekering ben je als student dus niet verplicht om af te sluiten.

Iedere situatie is uniek, en dus zo ook de jouwe. Het is niemands favoriete bezigheid, maar wel een belangrijk taakje om even goed te onderzoeken welke verzekeraar het beste bij jouw zorgvraag en situatie past. Het kan je op termijn alleen maar geld schelen. Succes!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Nijmegen Studentenstad

Nijmegen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Nijmegense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Nijmegen.

Studeren in Nijmegen

Ga jij studeren in Nijmegen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Nijmegen

Ga je in Nijmegen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Nijmegen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Nijmegen

Er zijn heel veel redenen om in Nijmegen te studeren en wonen tijdens je studententijd. Nijmegen is een gezellige stad waar altijd wel iets te doen is.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Nijmegen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Nijmegen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Nijmegen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Nijmegen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.