Skip to main content

Open dagen in Nijmegen

Heerlijk toch, je bent amper twee maanden bezig met het nieuwe studiejaar en wordt meteen weer aan het werk gezet om na te denken over je toekomst: de open dagen vinden plaats!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Hoe saai het soms ook klinkt, het bezoeken van een open dag is een van de beste manieren om je te oriënteren op de volgende stap in je studiecarrière. Niet voor niets worden leerlingen en studenten volop gepusht door hun onderwijsinstellingen om deze dagen te bezoeken en deel te nemen aan de diverse voorlichtingen die georganiseerd worden. Zelfs als je nog heel erg twijfelt, kan het bezoeken van een open dag je helpen bij het maken van je keuze. Zo heb ik zelf menig voorlichting bezocht, waarna ik dacht: "Nee, dit wil ik absoluut niet". Een streep zetten door een mogelijke keuze is soms net zo belangrijk als kiezen wat je wel wilt. Maar jullie weten uiteraard al alles over het maken van een goede studiekeuze.

Beter te vroeg dan te laat

Ik kan me zo voorstellen dat een aantal van jullie al met de ogen aan het rollen zijn en deze preek al minstens een keer of tien uit diverse hoeken gehoord hebben. Helaas hebben al die zeurende mensen wel gelijk: het is gewoon nu al tijd om je te oriënteren. Ik kan alle clichés, die ik voor de vorm maar als tussenkopjes gebruik, er nu wel in gooien, maar het zijn niet voor niets clichés geworden; het is gewoon waar. En zeker wanneer je een studie wilt volgen die een 'Selectie & Plaatsing' procedure heeft, want daar moet je voor 15 januari 2020 al ingeschreven staan. Dit geldt voor zowel de HAN als de Radboud. Het zou natuurlijk zonde zijn als je niet kan beginnen aan een studie, omdat je te laat was met inschrijven.

Tijd kent geen genade

Goed, genoeg gepreekt. Het is tijd om een overzicht te presenteren van alle open dagen die er in november in Nijmegen georganiseerd worden:

  • 1&2 november: Open dagen voor de bacheloropleidingen aan de Radboud Universiteit (RU);
  • 7 november: Master’s Fair voor studenten die al studeren aan de RU;
  • 9&10 november: Open dagen van de HAN, locatie Nijmegen;
  • 16 november: Open dag voor de masteropleidingen aan de RU;
  • 16 november: Open dag van de HAN, locatie Arnhem;
  • 23 november: Open dag van het ROC in Nijmegen.

Dus maak tijd vrij in je agenda en meld je aan voor de open dag! Al is het maar om te ontdekken dat die studie Geschiedenis toch niks voor jou is, dat Rechten toch echt niet jouw ding is of dat je niet blij wordt van de PABO. Elk stapje dat je maakt in je studiekeuze is er een.

De tijd zal het leren

Tot slot kan ik jullie een ding beloven: de perfecte studie bestaat niet. Als er een opleiding zou zijn die alleen maar leuk was, perfecte baankansen zou bieden en waar je stinkend rijk wordt, dan zouden we die nu allemaal aan het volgen zijn. Accepteer dat je keuze leuke, maar ook minder leuke consequenties heeft. En besef, de keuze die je nu maakt, is geen keuze voor de rest van je leven. Je blijft de rest van je leven ontwikkelen en doorgroeien. Ook in je studietijd en het werkzame leven daarna. Dus kies iets wat je leuk lijkt, waar je goed in bent, en waar je zonder al te veel moeite de komende jaren mee bezig kan zijn. Ik koos destijds voor Geschiedenis, en hoewel de kans klein is dat ik daar ook daadwerkelijk in ga werken, heeft het me wel gevormd en de weg gewezen in wat ik echt wil. Al is het met een omweg, je komt uiteindelijk op het pad terecht dat het beste bij je past.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Nijmegen Studentenstad

Nijmegen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Nijmegense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Nijmegen.

Studeren in Nijmegen

Ga jij studeren in Nijmegen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Nijmegen

Ga je in Nijmegen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Nijmegen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Nijmegen

Er zijn heel veel redenen om in Nijmegen te studeren en wonen tijdens je studententijd. Nijmegen is een gezellige stad waar altijd wel iets te doen is.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Nijmegen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Nijmegen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Nijmegen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Nijmegen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.