Skip to main content

Op kamers: dit moet je nu regelen!

Als je voor het eerst op kamers gaat dan denk je natuurlijk vooral aan de nieuwe eindeloze vrijheid. Je eigen regels, inrichting en feestjes. Helemaal super natuurlijk, maar dit keer willen we je ook een paar praktische tips meegeven die je vooral van tevoren wilt weten.

Gemeente

Het eerste wat je moet doen als je op jezelf woont, is je inschrijven bij de gemeente van Nijmegen. Dat kan gewoon via de website van je nieuwe gemeente en is niet moeilijk, maar het moet wel binnen vijf dagen na de verhuisdag. Het laatste wat je wilt als je net op jezelf wonen is een hoop gedoe aan je hoofd, dus zorg gewoon dat je dit meteen regelt.

Huisvesting

Schrijf je ook gelijk in bij organisaties zoals DUWO en ROOM. Zelfs wanneer je al een kamer hebt, wanneer je nog thuis woont of bij een particuliere partij een kamer hebt gevonden, kan het lonen om ingeschreven te staan organisaties die aan studentenhuisvesting doen. Je komt namelijk op een wachtrij te staan die zo werkt dat als er meerdere mensen reageren op een kameraanbod, degene die bovenaan de wachtrij staat, mag als eerste mag zeggen of hij/zij die kamer wil hebben.

Er zijn maar weinig studenten die hun hele leven in hetzelfde huis wonen, dus er komt een moment dat je wilt verhuizen naar een kamer die groter is, dichterbij het centrum ligt of iets minder lawaaiige huisgenoten heeft. Hoe hoger je dan op die wachtlijsten staat, des te meer keuze heb je.

Verzekeringen

Het is slim om bij je bank te informeren wat voor verzekeringen zij hebben voor studenten. Veel banken bieden goedkope WA- en/of inboedelverzekeringen voor studenten aan en het kan handig zijn om ze af te sluiten. Deze verzekeringen zijn voor studenten niet duur en omdat het bij hetzelfde bedrijf kan als waar je je lopende rekening hebt, kost het nauwelijks meer administratieve rompslomp.

Fietsbanden

Als ik je vertel dat het handig is om een fiets te hebben, hoor je natuurlijk niks nieuws. Maar het komt ook gegarandeerd van pas als je weet hoe je een band moet plakken. Studenten fietsen doorgaans niet op de beste fietsen van Nederland, logisch aangezien die te duur zijn, maar een matige fiets betekent vaak ook matige banden. De hele tijd je banden laten plakken wordt op een gegeven moment te duur, dus zorg gewoon dat je het zelf kan doen. Het is echt niet moeilijk en het bespaart je een hoop geld.

Naast je studie wil je misschien ook wel een bijbaantje. Wat dacht je van een studiegerelateerde bijbaan? Ideaal om je cv te verbeteren!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Nijmegen Studentenstad

Nijmegen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Nijmegense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Nijmegen.

Studeren in Nijmegen

Ga jij studeren in Nijmegen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Nijmegen

Ga je in Nijmegen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Nijmegen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Nijmegen

Er zijn heel veel redenen om in Nijmegen te studeren en wonen tijdens je studententijd. Nijmegen is een gezellige stad waar altijd wel iets te doen is.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Nijmegen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Nijmegen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Nijmegen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Nijmegen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.