Skip to main content
Rechtsbijstand verzekering voor als je ontslagen wordt

Ontslagen? Zo kan een rechtsbijstandverzekering je helpen

Begin je met werken dan heb je nog niet zoveel ervaring met je rechten als werknemer. Wist je bijvoorbeeld dat een werkgever je op staande voet kan ontslaan? Ontdek meer over jouw rechten.

Om je enigszins gerust te stellen, je ontslaan op staande voet mag je werkgever alleen doen als hij hier een hele goede reden voor heeft. Maar je mag bijvoorbeeld ook ontslagen worden vanwege bedrijfseconomische redenen of een reorganisatie. Toch zijn er genoeg verhalen bekend van werknemers die zonder goede reden op straat zijn gezet door hun werkgever. Ben jij onlangs ook de laan uitgestuurd en vind je dit niet terecht? Dan wil je jouw ontslag mogelijk aanvechten. Een rechtsbijstandverzekering kan je hierbij helpen, dus dat leggen we graag even uit.

Conflicten over arbeidscontracten vallen binnen de dekking

Als het bedrijf waarvoor je werkt failliet gaat, kom je zonder werk te zitten. Daarnaast kunnen er andere redenen zijn waardoor jouw werkgever je ontslaat. Ben je verzekerd voor rechtsbijstand? Dan wil je vast en zeker weten waar je recht op hebt en of een bedrijf je maar zo op straat kan zetten. De meeste mensen hebben weinig tot geen kennis over arbeidsrecht, maar een jurist heeft dit wel. Reden genoeg om zo’n professional in te schakelen als je ontslagen wordt. Het inschakelen van een jurist brengt kosten met zich mee. Daarom denk je mogelijk eerst twee keer na voordat je er een professional bij haalt. Heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan hoef je hier niet over na te denken. Je bent dan namelijk verzekerd van juridische hulp bij een conflict. Omdat het hier om een conflict over een arbeidscontract gaat, kun jij je tot jouw verzekeraar richten. Je krijgt vervolgens een jurist toegewezen die jou ondersteunt tijdens het conflict.

Je bent niet altijd verzekerd van juridische hulp bij ontslag

Sommige mensen denken dat zij standaard verzekerd zijn van juridische hulp als zij zich verzekeren voor rechtsbijstand. Toch is dit niet het geval. Je moet namelijk de juiste aanvullende dekking(en) kiezen. Wil je dat je verzekerd bent van juridische hulp bij ontslag? Kijk dan goed binnen welke dekking dit valt. Bij de meeste verzekeraars vallen arbeidsconflicten onder de aanvullende dekking werk & inkomen. Je bent dan verzekerd voor juridische hulp bij conflicten over werk, uitkering, pensioen en studiefinanciering. Ga er overigens niet vanuit dat je altijd direct verzekerd bent na het afsluiten van de verzekering. Je kunt namelijk te maken krijgen met wachttijd als je een rechtsbijstandverzekering afsluit. In bepaalde situaties moet je 3 maanden wachten voordat je recht hebt op juridische hulp.  Dit is niet altijd het geval, want er zijn ook situaties waarin er sprake is van rechtsbijstand zonder wachttijd.

Vergelijk rechtsbijstandverzekeringen met elkaar

Ben je overtuigd van de voordelen van een rechtsbijstandverzekering bij ontslag? Dan wil je zelf mogelijk wel zo’n verzekering afsluiten. Doe dit niet bij de eerste de beste verzekeraar, maar vergelijk verzekeraars altijd eerst met elkaar. Lang niet iedere rechtsbijstandverzekering is namelijk hetzelfde. Een rechtsbijstandverzekering afsluiten gaat vast en zeker lukken door een vergelijking te maken. Richt je hierbij niet alleen tot de premie, maar kijk ook naar de dekking van zo’n verzekering. Het is lekker als je een lage premie betaalt voor een rechtsbijstandverzekering, maar uiteindelijk is het belangrijker dat je goed verzekerd bent.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Nijmegen Studentenstad

Nijmegen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Nijmegense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Nijmegen.

Studeren in Nijmegen

Ga jij studeren in Nijmegen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Nijmegen

Ga je in Nijmegen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Nijmegen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Nijmegen

Er zijn heel veel redenen om in Nijmegen te studeren en wonen tijdens je studententijd. Nijmegen is een gezellige stad waar altijd wel iets te doen is.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Nijmegen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Nijmegen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Nijmegen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Nijmegen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.