Ontslagen? Zo kan een rechtsbijstandverzekering je helpen
Begin je met werken dan heb je nog niet zoveel ervaring met je rechten als werknemer. Wist je bijvoorbeeld dat een werkgever je op staande voet kan ontslaan? Ontdek meer over jouw rechten.
Om je enigszins gerust te stellen, je ontslaan op staande voet mag je werkgever alleen doen als hij hier een hele goede reden voor heeft. Maar je mag bijvoorbeeld ook ontslagen worden vanwege bedrijfseconomische redenen of een reorganisatie. Toch zijn er genoeg verhalen bekend van werknemers die zonder goede reden op straat zijn gezet door hun werkgever. Ben jij onlangs ook de laan uitgestuurd en vind je dit niet terecht? Dan wil je jouw ontslag mogelijk aanvechten. Een rechtsbijstandverzekering kan je hierbij helpen, dus dat leggen we graag even uit.
Conflicten over arbeidscontracten vallen binnen de dekking
Als het bedrijf waarvoor je werkt failliet gaat, kom je zonder werk te zitten. Daarnaast kunnen er andere redenen zijn waardoor jouw werkgever je ontslaat. Ben je verzekerd voor rechtsbijstand? Dan wil je vast en zeker weten waar je recht op hebt en of een bedrijf je maar zo op straat kan zetten. De meeste mensen hebben weinig tot geen kennis over arbeidsrecht, maar een jurist heeft dit wel. Reden genoeg om zo’n professional in te schakelen als je ontslagen wordt. Het inschakelen van een jurist brengt kosten met zich mee. Daarom denk je mogelijk eerst twee keer na voordat je er een professional bij haalt. Heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan hoef je hier niet over na te denken. Je bent dan namelijk verzekerd van juridische hulp bij een conflict. Omdat het hier om een conflict over een arbeidscontract gaat, kun jij je tot jouw verzekeraar richten. Je krijgt vervolgens een jurist toegewezen die jou ondersteunt tijdens het conflict.
Je bent niet altijd verzekerd van juridische hulp bij ontslag
Sommige mensen denken dat zij standaard verzekerd zijn van juridische hulp als zij zich verzekeren voor rechtsbijstand. Toch is dit niet het geval. Je moet namelijk de juiste aanvullende dekking(en) kiezen. Wil je dat je verzekerd bent van juridische hulp bij ontslag? Kijk dan goed binnen welke dekking dit valt. Bij de meeste verzekeraars vallen arbeidsconflicten onder de aanvullende dekking werk & inkomen. Je bent dan verzekerd voor juridische hulp bij conflicten over werk, uitkering, pensioen en studiefinanciering. Ga er overigens niet vanuit dat je altijd direct verzekerd bent na het afsluiten van de verzekering. Je kunt namelijk te maken krijgen met wachttijd als je een rechtsbijstandverzekering afsluit. In bepaalde situaties moet je 3 maanden wachten voordat je recht hebt op juridische hulp. Dit is niet altijd het geval, want er zijn ook situaties waarin er sprake is van rechtsbijstand zonder wachttijd.
Vergelijk rechtsbijstandverzekeringen met elkaar
Ben je overtuigd van de voordelen van een rechtsbijstandverzekering bij ontslag? Dan wil je zelf mogelijk wel zo’n verzekering afsluiten. Doe dit niet bij de eerste de beste verzekeraar, maar vergelijk verzekeraars altijd eerst met elkaar. Lang niet iedere rechtsbijstandverzekering is namelijk hetzelfde. Door een vergelijking te maken lukt het je vast en zeker om de beste rechtsbijstandverzekering te vinden. Richt je hierbij niet alleen tot de premie, maar kijk ook naar de dekking van zo’n verzekering. Het is lekker als je een lage premie betaalt voor een rechtsbijstandverzekering, maar uiteindelijk is het belangrijker dat je goed verzekerd bent.