Skip to main content

Motorrijbewijs gehaald! Wat nu?

Het hebben van een motorrijbewijs is natuurlijk superleuk! Om deze te halen moet je een aantal stappen ondernemen. Je moet een theorie- en een praktijkexamen afleggen voordat je jouw motorrijbewijs mag behalen. Hier moet je je goed op voorbereiden door te leren en rijlessen te nemen. Als je dit allemaal goed en serieus aanpakt, heb je zo dat motorrijbewijs in de pocket! Maar dat betekent nog niet dat je klaar bent. Voordat je zorgeloos kan gaan rijden, moet je nog een aantal dingen regelen. In dit artikel lees je alles wat je moet doen, nadat je geslaagd bent voor je motorrijbewijs. 

1. Je motorrijbewijs aanvragen

Als je geslaagd bent voor het examen, mag je je rijbewijs niet meteen mee naar huis nemen. Deze moet eerst helemaal persoonlijk voor jou gemaakt worden. Hiervoor moet je een afspraak maken bij jouw gemeente. Doe dit online, dan kun je onnodige wachttijden vermijden. Naar de afspraak bij de gemeente moet je een aantal dingen meenemen: een goede pasfoto, je identiteitsbewijs, je autorijbewijs (als je die hebt) en je pinpas of contant geld. Je moet er namelijk ook nog voor betalen. Dit moet je daar ter plekke afrekenen. Hierna kun je vaak binnen 5-7 werkdagen je rijbewijs op komen halen. Het aanvragen en ophalen moet je persoonlijk doen en mag niet iemand anders voor je doen. 

2. Een motor aanschaffen

Nu je je rijbewijs hebt, moet je natuurlijk een motor hebben! Of je moet deze kunnen lenen of huren van iemand. Voordat je een motor aanschaft, is het handig om te weten op welke je wel en niet mag rijden. Met een normaal motorrijbewijs A1, mag je op een motor rijden van maximaal vermogen. Wil je liever een motor tot 35kW rijden? Dan moet je een nieuw praktijkexamen doen voor een middelzware motor. Dat mag als je minimaal 19 jaar bent. 

3. Je motor verzekeren

Het is heel belangrijk om je motor te verzekeren. Je bent wettelijk verplicht om je motor WA te verzekeren. Dus als je een motor hebt gekocht, moet je direct je motor verzekeren. Naast een WA verzekering, kun je 'm ook extra verzekeren voor diefstal, brand en stormschade of voor schade aan je eigen motor. Een voorbeeld van een verzekeringsaanbieder is: Unive.nl

4. Een plekje voor je motor regelen

Om vervelende situaties te voorkomen, moet je ook een goed plekje regelen voor je nieuwe motor. Het is allereerst aangeraden om deze op een veilige plek te stallen. Motoren zijn veel geld waard en worden dan ook regelmatig gestolen. Zet 'm dus achter slot en grendel. Daarnaast is het beter voor je motor als hij beschermd wordt tegen verschillende weersomstandigheden. 

5. Veilige kleding en een helm aanschaffen

Motorrijden is natuurlijk heel erg leuk, maar het kan ook heel gevaarlijk zijn. Om het veiliger te maken, zijn goede kleding en een kwalitatieve helm van belang. Zorg er voor dat je deze op tijd aanschaft, zodat je niet in je korte broek en normale jas de motor op hoeft te stappen. 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Nijmegen Studentenstad

Nijmegen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Nijmegense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Nijmegen.

Studeren in Nijmegen

Ga jij studeren in Nijmegen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Nijmegen

Ga je in Nijmegen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Nijmegen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Nijmegen

Er zijn heel veel redenen om in Nijmegen te studeren en wonen tijdens je studententijd. Nijmegen is een gezellige stad waar altijd wel iets te doen is.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Nijmegen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Nijmegen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Nijmegen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Nijmegen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.