Skip to main content

Je wil gaan studeren, wat komt er bij kijken?

Je hebt de beslissing genomen om te gaan studeren en een nieuwe fase in je leven te beginnen. Studeren is een spannende en belangrijke stap, en er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden om een succesvolle en plezierige studie-ervaring te hebben. In deze blog bespreken we enkele belangrijke aspecten die komen kijken bij het starten van je studie.

Oriëntatie op studiekeuze

Voordat je begint met studeren, is het belangrijk om goed na te denken over welke studie je wil gaan doen. Wat zijn je interesses, passies en sterke punten? Welke carrière doelen wil je bereiken? Het is raadzaam om verschillende studierichtingen te onderzoeken en open dagen te bezoeken om een goed beeld te krijgen van de inhoud van de opleidingen en de sfeer op de onderwijsinstellingen.

Toelatingseisen en aanmeldingsprocedures

Zodra je een studie hebt gekozen, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de toelatingseisen en aanmeldingsprocedures. Elke onderwijsinstelling hanteert zijn eigen criteria en deadlines, dus zorg ervoor dat je deze informatie tijdig verzamelt en de benodigde documenten opstuurt. Vergeet niet dat sommige studies een numerus fixus hebben. Dat betekent dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is. Het is daarom verstandig om je tijdig aan te melden.

Financiën en studiefinanciering

Studeren brengt kosten met zich mee, zoals collegegeld, levensonderhoud en studiematerialen. Daarom kiezen veel studenten ook voor een studielening. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van je financiële situatie en te onderzoeken welke studiefinancieringsmogelijkheden er zijn. Denk hierbij aan studieleningen, subsidies, beurzen en eventuele bijdragen van je ouders of andere familieleden. Maak een begroting om een overzicht te krijgen van je inkomsten en uitgaven tijdens je studie.

Studieplanning en organisatie

Studeren vereist een goede planning en organisatie. Maak een overzicht van de vakken en studiepunten die je moet behalen en stel een realistische studieplanning op. Houd rekening met colleges, tentamens, projecten en andere verplichtingen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd reserveert voor zelfstudie en het maken van opdrachten. Een efficiënte studieplanning helpt je om je studielast te verdelen en stress te verminderen.

Sociale aspecten

Naast je studie is het ook belangrijk om te genieten van het studentenleven en nieuwe mensen te ontmoeten. Studentenverenigingen spelen hierbij een grote rol. Ze bieden niet alleen sociale activiteiten, maar ook de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen, leiderschapsvaardigheden op te bouwen en een netwerk op te bouwen. Onderzoek welke studentenverenigingen er zijn en welke het beste bij jou passen. Ga eens langs bij introductie-evenementen of open borrels om kennis te maken met de verschillende verenigingen en om te ontdekken welke het leukst lijken. De leukste studentenvereniging kan je studentenleven verrijken en je helpen om nieuwe vriendschappen te sluiten en je sociale netwerk uit te breiden.

Veel succes met je studie!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Nijmegen Studentenstad

Nijmegen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Nijmegense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Nijmegen.

Studeren in Nijmegen

Ga jij studeren in Nijmegen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Nijmegen

Ga je in Nijmegen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Nijmegen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Nijmegen

Er zijn heel veel redenen om in Nijmegen te studeren en wonen tijdens je studententijd. Nijmegen is een gezellige stad waar altijd wel iets te doen is.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Nijmegen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Nijmegen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Nijmegen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Nijmegen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.