Skip to main content

Help, hoe moet ik studeren?!

De overstap van de middelbare school naar de universiteit is voor velen een verademing. Je hoeft niet meer te zweten voor vakken waar je een hekel aan hebt of die je super lastig vind. Eindelijk kan je de focus leggen op iets dat je écht interessant vindt. Toch is de overstap niet voor iedereen even makkelijk. Studeren op een universiteit is heel anders dan leren op de middelbare school. Van lessen naar hoor- en werkcolleges. Van dunne naar intens dikke boeken. Van het schrijven van een profielwerkstuk naar het schrijven van een wetenschappelijk artikel. Al die veranderingen zijn even flink wennen. Ook ik vond deze overgang best pittig, maar na een tijdje lukte het heel aardig. Daarom in deze blog tips over hoe je studeren op de universiteit het beste aan kan pakken.

Contacturen

Elke studie heeft een andere hoeveelheid contacturen. Daarnaast kunnen deze uren heel verschillend worden ingedeeld. De meeste wetenschappelijke opleidingen kennen het onderscheid in hoorcolleges en werkcolleges.
Tijdens een hoorcollege geeft een professor je zo’n 1,5 tot 2 uur allerlei informatie over een bepaald onderwerp binnen zijn of haar vakgebied. Deze informatie is onderdeel van het vak dat je volgt. Er wordt van je verwacht dat je aantekeningen maakt, die je later kan gebruiken bij het leren voor tentamens. Als tip geef ik je mee om die aantekeningen op papier te maken. Ten eerste is er wetenschappelijk bewezen dat je het dan beter opneemt en onthoudt. Ten tweede word je door je laptop supersnel afgeleid. Voor je het weet is je blik gericht op WebWhatsapp en Facebook in plaats van op de professor en zijn of haar presentatie.

Je kunt het jezelf nog makkelijker maken door de college slides in het klein uit te printen, zodat je de juiste aantekeningen bij de bijbehorende slide kunt schrijven.

Zelfstudie

Op de universiteit wordt er verwacht dat je veel tijd besteedt aan zelfstudie. Studiebelasting wordt uitgedrukt in ECTS, ofwel studiepunten. Hierbij staat 1 ECT voor 28 studie-uren. Dit betekent dat een vak van 5 ECTS gemiddeld uit 140 studie-uren en een vak van 7,5 ECTS gemiddeld uit 210 studie-uren in totaal bestaat. Per week kom je uit op 20 uur per vak en dus een totaal van 40 uur per week. Hier mag je de contacturen vanaf trekken. Heb jij per week 12 contacturen, dan wordt ervan uitgegaan dat je gemiddeld 28 studie-uren aan zelfstudie besteedt. Schrik niet! Uit ervaring weet ik dat niet veel studenten hieraan toekomen. Om een vak te halen, hoef je dit aantal vaak niet geheel te halen. Wil je graag mooie cijfers halen, streef er dan wel naar.

Hoe je deze uren inricht, is best een beetje zoeken. Ik heb een aantal adviezen die bij mij goed gewerkt hebben. Ten eerste: bereid je hoorcolleges vooraf voor. Dit betekent dat je de literatuur van die week leest vóórdat je hier een college over krijgt. Een professor gaat ervan uit dat je de literatuur al gelezen hebt en brengt de informatie ook op zo’n manier over. Op die manier kun je het college dus een stuk beter volgen en valt de gelezen literatuur tijdens het college goed op zijn plaats.
Ten tweede: houd de stof bij! Doe je best om elke week zoveel mogelijk literatuur te lezen. Heb je de tijd, vat het dan meteen samen. Het is vrijwel onmogelijk om alle stof pas voor het eerst te zien vlak voor je tentamen. Als je het gedurende de periode netjes bijhoudt, ga je een stuk geruster de tentamenperiode in!

Tentamenperiode

En dan nog die vervelende, energievretende tentamenperiode. Ze staan bekend als periodes waarin studenten zichzelf verwaarlozen, volop magnetronmaaltijden inslaan en de bieb tot 1 uur ’s nachts vol zit. Echter, zo herinner ik ze me niet! Omdat ik gedurende het blok alles netjes bij hield, was de tentamenperiode goed te doen. Voor al mijn tentamens las ik mijn zelfgemaakte samenvattingen nog meerdere keren door. Dingen die ik moeilijk vond, las ik nog eens extra in het boek. Ook gebruikte ik samenvattingen gemaakt door studiegenoten, om zo eens een andere blik op de stof te krijgen. Tenslotte maakte ik lijstjes met de ‘extra belangrijke zaken’ en ‘extra moeilijke zaken’ en maakte ik gretig gebruik van beschikbare oefententamens.

Het belangrijkste is dat je de stof eigen maakt. Als je het zelf uit kan leggen, dan beheers je het. Wat voor manieren jij daar voor nodig hebt, maakt niet uit. Ik heb vriendinnen die posters maken, tegen zichzelf praten of het hele boek nog eens lezen. Iedereen heeft zijn eigen studie strategie. Probeer dingen uit, vraag tips aan anderen en heb zelfvertrouwen. Als je bovenstaande tips opvolgt, ben je al een heel eind! Heel veel succes en laat je niet uit het veld slaan!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Nijmegen Studentenstad

Nijmegen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Nijmegense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Nijmegen.

Studeren in Nijmegen

Ga jij studeren in Nijmegen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Nijmegen

Ga je in Nijmegen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Nijmegen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Nijmegen

Er zijn heel veel redenen om in Nijmegen te studeren en wonen tijdens je studententijd. Nijmegen is een gezellige stad waar altijd wel iets te doen is.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Nijmegen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Nijmegen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Nijmegen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Nijmegen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.