Skip to main content

Gezond blijven en ziektes voorkomen in een studentenhuis

Wonen in een studentenhuis betekent veel feest en gezelligheid. Er is bijna altijd wel iemand thuis om een drankje mee te doen of een praatje mee te maken. Het nadeel van een studentenhuis is wel dat er af en toe een beetje vergeten wordt om gezond te leven. Het is veel makkelijker (en lekkerder) om een pizza te bestellen als je brak bent, dan een gezonde maaltijd te koken. De eerste maanden gaat het misschien goed, maar er komt een moment dat je de kilo’s eraan ziet komen en je je minder gezond voelt. Je energie daalt en de concentratie voor studie is ver te zoeken. Om je weer een beetje op de gezonde toer te helpen, geef ik je een paar tips hoe je in een studentenhuis ziektes kunt voorkomen!

Regelmatig schoonmaken

Als je denkt aan gezond leven, dan denk je waarschijnlijk niet gelijk aan schoonmaken. Logisch! Maar de schoonheid van jouw huis heeft zeker invloed op jouw gezondheid. Vooral in een studentenhuis is het belangrijk om hier af en toe eens aan te denken. Als er bijvoorbeeld veel etensresten blijven liggen dan komen er muizen. Deze schattige (maar ook een beetje enge) beestjes brengen veel bacteriën met zich mee, die ze met hun poten verspreiden over de tafel, het aanrecht en zelfs over eten. Ook moet jullie er bijvoorbeeld op letten dat alle kranen in huis regelmatig gebruikt worden. Als water lang stilstaat, kan er legionella in waterleiding komen! Daar kan je erg ziek van worden en legionella is zeker niet goed voor jullie gezondheid.

Gezonder eten

Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen dan is het heel verleidelijk om elke avond zo goedkoop mogelijk te koken. Als student zit je nou eenmaal een beetje krap bij kas. Maar gezond eten betekent niet dat het meteen duur is. Zo heb ik bijvoorbeeld laatst ontdekt dat bloemkoolsoep mega goedkoop is. Voor een paar euro kun je een grote pan maken, waar je wel twee of drie dagen van kunt eten. En het is dus ook heel gezond! Er zijn ook veel pasta’s die je voor weinig geld kunt maken. Trommel je huisgenoten op om samen te eten. Dit bespaart jullie allemaal een hoop geld!

Meer bewegen

We weten allemaal hoe belangrijk het is om voldoende te bewegen, maar in deze tijd is dat best lastig! Als je echt niet van sporten houdt, dan raad ik je aan om elke dag een stukje te wandelen. Een uur wandelen staat gelijk aan een half uur hardlopen, dus ik zeg: doen! Zet een goede podcast aan en haal meteen een frisse neus. Je kunt ook met iemand afspreken om te wandelen of weer eens bellen met je moeder.

Voldoende slaap

Naast alle huisavonden is het ook heel belangrijk dat je voldoende slaapt. Best lastig in zo’n gezellig huis, maar wel heel erg nodig! Probeer echt aan die acht uur per nacht te komen. Je voelt je hierdoor een stuk fitter, je kan je beter concentreren en je wordt er vrolijker van!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Nijmegen Studentenstad

Nijmegen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Nijmegense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Nijmegen.

Studeren in Nijmegen

Ga jij studeren in Nijmegen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Nijmegen

Ga je in Nijmegen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Nijmegen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Nijmegen

Er zijn heel veel redenen om in Nijmegen te studeren en wonen tijdens je studententijd. Nijmegen is een gezellige stad waar altijd wel iets te doen is.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Nijmegen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Nijmegen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Nijmegen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Nijmegen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.