Skip to main content

Een huisdier in je studentenhuis? Dit moet je weten!

Veel studenten laten bij het vertrek naar een studentenhuis een huisdier achter. Geen kwispelende hond meer die je begroet, geen kat die op je schoot komt liggen en niet meer het geluid van je cavia die in zijn loopwiel rent. Vanaf nu moet je het doen met de korte bezoekjes aan je ouders in het weekend en de foto’s die je thuiswonende zusje je nog stuurt. Als je bent opgegroeid met een huisdier kan dit best moeilijk zijn, ondanks al je gezellige huisgenoten. Denk jij erover om toch een huisdier te nemen in je studentenhuis? Dan zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden!

Heb je genoeg tijd voor een huisdier?

De eerste vraag die je aan jezelf moet stellen, is of je genoeg tijd hebt voor een huisdier. Kan je het bijvoorbeeld combineren met college en wat gebeurt er met het dier als jullie op vakantie gaan? Het studentenleven kan onvoorspelbaar zijn, maar een huisdier heeft wel regelmaat nodig. Je zal dus een stukje flexibiliteit moeten opgeven voor je huisdier. Denk hier dus goed over na!

Hoeveel tijd je moet besteden aan een huisdier, hangt wel af van wat voor huisdier je zou willen. Vissen hebben nauwelijks verzorging nodig en katten kun je een stuk langer alleen laten dan honden. Zelf heb ik zelf een hond en ik kan je vertellen dat dit best veel tijd kost. Minstens drie keer per dag wandelen, eten geven, elke week borstelen en naar de dierenarts als hij ziek is. Vergeet ook niet dat je regelmatig allerlei zaken als hondenvoer, poepzakjes en medicijnen nodig hebt. Gelukkig kan ik Prins hondenvoer online bestellen en hoef ik hiervoor niet steeds naar de dierenwinkel. Maar je kunt je vast voorstellen dat er best wat tijd zit in de verzorging van een huisdier!

Is je studentenhuis huisdierproof?

Studentenkamers zijn vaak klein, niet altijd even schoon en hebben meestal geen tuin. Als je overweegt om een huisdier te nemen, moet je hier dus ook rekening mee houden. Een labrador kun je onmogelijk in een kamer van 12 vierkante meter op 4 hoog houden. Een hamster kan je daarentegen in zo’n beetje elke studentenwoning verzorgen. Ben je ervan overtuigd dat je een dier een goed thuis in je studentenhuis kan geven? Dan is het belangrijk om dit met je huisgenoten te bespreken. Vinden alle huisgenoten het goed dat er een dier komt? Maak goede afspraken, zodat er geen onenigheid van komt. Bijvoorbeeld wie er voor het dier gaat zorgen, het hok schoonmaakt of wandelt.

Heb je genoeg geld om voor een huisdier te zorgen?

Dan het laatste punt waar je rekening mee moet houden: past een huisdier wel in je budget? Wij studenten hebben het niet altijd breed en de kosten voor een huisdier kunnen flink oplopen. Het ene dier eet meer dan de ander en sommige dieren moeten zelfs regelmatig naar een trimmer. En als je huisdier ziek wordt kunnen de kosten voor dierenartsbezoeken, medicijnen en behandelingen flink oplopen. Denk hier dus goed over na en zoek vooraf uit wat een huisdier kost!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Nijmegen Studentenstad

Nijmegen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Nijmegense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Nijmegen.

Studeren in Nijmegen

Ga jij studeren in Nijmegen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Nijmegen

Ga je in Nijmegen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Nijmegen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Nijmegen

Er zijn heel veel redenen om in Nijmegen te studeren en wonen tijdens je studententijd. Nijmegen is een gezellige stad waar altijd wel iets te doen is.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Nijmegen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Nijmegen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Nijmegen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Nijmegen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.