Skip to main content

Drugs tijdens je studententijd, kan het kwaad?

Tegenwoordig is het niet meer bijzonder als jij eens drugs hebt uitgeprobeerd. Door de populaire trend van het bezoeken van festivals en de nieuwsgierigheid van jongeren zijn er veel studenten die dit eens hebben uitgeprobeerd. Dit kan variëren van zachte drugs zoals wiet naar hardere drugs zoals xtc. Maar heb jij je wel eens afgevraagd of dit eigenlijk kwaad kan? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de gevolgen van drugs.

Gevolgen van drugs

De gevolgen van drugs hangen erg af van de hoeveelheid drugs die je gebruikt en welke. Allereerst, het is uiteraard niet goed voor je gezondheid. Net zoals met alcohol. De precieze gevolgen kunnen altijd uiteen lopen en zijn niet 100% te voorspellen. Ieder lichaam reageert er weer anders op en kan andere gevolgen ervaren. Het kan zo zijn dat het één keer uitproberen of het sporadisch gebruik van drugs weinig gevolgen heeft voor jou. Maar toch kan het wel vervelende gevolgen hebben. Op korte termijn kan je last krijgen van klachten zoals kortademigheid, hoofdpijn, black-out of somberheid. Sommige klachten kun je nog dagen/weken na het gebruik voelen. Mede door de geluksstofjes die worden aangemaakt in je hersenen, kun jij je extra somber of vermoeid voelen. Ten slotte kun jij natuurlijk spijt krijgen van handelingen die jij hebt verricht terwijl je onder invloed was, zoals agressiviteit of een seksuele handeling.

Op lange termijn kun je ook vervelende lichamelijke en psychische problemen ervaren door het gebruik van drugs. Daarnaast kan het zo zijn dat het gebruik van drugs kan leiden tot het verstoren van de relaties met jouw familie of vrienden. Of jouw prestaties op werk of school kunnen lijden onder jouw drugsgebruik. Ten slotte kun je te maken krijgen met criminaliteit, omdat (hard) drugs in Nederland illegaal zijn.

Drugsverslaving

Uiteindelijk kan het gebruik van drugs uitlopen in een groter probleem: een verslaving. Het meermaals gebruik van drugs kan voor een verandering in je hersenen zorgen. Door telkens het fijne gevoel van drugs te ervaren, kunnen jouw hersenen bepaalde stofjes laten vrijkomen waardoor je het nog een keer wil doen. Op een gegeven moment kom je op een punt waar je er niet meer mee kan stoppen. Op dat moment kan jij verslaafd zijn aan drugs. Hieronder lees je nog een aantal kenmerken van een drugsverslaving:

  • Je hebt vaker meer gebruikt dan je van plan was
  • Je wil eigenlijk stoppen, maar het lukt niet
  • Tegen andere mensen lieg je over je drugsgebruik
  • Afzondering van vrienden en familie
  • Onrustig of prikkelbaar gevoel
  • Als je niks gebruikt, ervaar je afkickverschijnselen
  • Drugs gaan voor je sociale leven, werk en studie

Herken jij jezelf in (een aantal van) deze punten? Dan kun je hulp krijgen in een afkickkliniek drugs. Hier zijn professionals die zich graag inzetten om jou te helpen. Het is helemaal niet erg om hulp te vragen, het is namelijk ontzettend moeilijk om alleen van een verslaving af te komen. Je kunt bijvoorbeeld op de website van cacn verslavingszorg kijken voor meer informatie.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Nijmegen Studentenstad

Nijmegen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Nijmegense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Nijmegen.

Studeren in Nijmegen

Ga jij studeren in Nijmegen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Nijmegen

Ga je in Nijmegen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Nijmegen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Nijmegen

Er zijn heel veel redenen om in Nijmegen te studeren en wonen tijdens je studententijd. Nijmegen is een gezellige stad waar altijd wel iets te doen is.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Nijmegen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Nijmegen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Nijmegen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Nijmegen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.