Skip to main content

De voordelen van een ontgroening bij een studentenvereniging

De afgelopen twee jaar staan studentenverenigingen in heel Nederland helaas in een slecht daglicht. Dit heeft voornamelijk te maken door de ontgroeningen die door sommige verenigingen worden georganiseerd. Een ontgroening kan heftig zijn, maar het is niet voor niets in het leven gebracht. Daarom zetten wij de voordelen van een ontgroening eens op een rijtje voor je.

Je maakt vrienden voor het leven!

Tijdens een ontgroening zijn er vaak veel activiteiten die je als groep moet doorstaan. Bij elke vereniging is dit anders en verschilt de duur van de ontgroening. Dit kan van een dag tot twee weken duren. Iedereen die aanwezig is, maakt hetzelfde mee en dat schept een band. Je leert elkaar binnen een paar dagen/weken ontzettend goed kennen. Uit eigen ervaring weet ik dat ik bij iedereen 's nachts kan aankloppen. De lichting waarmee je ontgroening loopt, is daarom ook heel belangrijk voor de rest van jouw studententijd.

Leer je eigen grenzen kennen

Tijdens een ontgroening kom je er al snel achter waar jouw grenzen liggen. De vereniging wil deze grenzen zoveel mogelijk verleggen. Ze zullen jou testen en kijken hoe ver jij wil gaan voor de vereniging, maar vooral voor jouw lichtingsgenoten. Natuurlijk ligt voor iedereen deze grens ergens anders en dat is ook geen probleem. Je leert voor jezelf opkomen, maar ook voor jouw lichtingsgenoten. Jouw eigen grenzen aangeven is daarom heel belangrijk tijdens een ontgroening en dat wordt ook zeker gewaardeerd!

Leer de vereniging kennen

De gehele ontgroening draait om dat je zo snel mogelijk de vereniging en haar leden leert kennen. De gehele geschiedenis en beweegredenen worden je verteld door haar leden. Je wordt al snel bekend met alle tradities, liedjes en mores (ongeschreven regels). De rest van je tijd bij de studentenvereniging komt dit terug. Deze tradities en mores verbinden de leden met elkaar.

Krijg waardering voor andere verenigingen

Natuurlijk is jouw vereniging na jouw ontgroening de allerleukste! Echter krijg je ook respect voor andere verengingen door heel het land. Een ontgroening heeft vaak vaste componenten die bij veel verenigingen in acht worden genomen. Zo heb je indirect met elk lid van een vereniging in Nederland al een band. Er bestaat een gezonde concurrentie tussen de verenigingen per stad, maar er niks gezelligers dan samenkomen voor een biertje om van jouw studententijd te genieten!

Lees hier verder wat een ontgroening precies inhoudt en waarom jij lid moet worden bij een vereniging!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Nijmegen Studentenstad

Nijmegen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Nijmegense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Nijmegen.

Studeren in Nijmegen

Ga jij studeren in Nijmegen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Nijmegen

Ga je in Nijmegen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Nijmegen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Nijmegen

Er zijn heel veel redenen om in Nijmegen te studeren en wonen tijdens je studententijd. Nijmegen is een gezellige stad waar altijd wel iets te doen is.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Nijmegen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Nijmegen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Nijmegen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Nijmegen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.