Skip to main content

De Europese verkiezingen komen er weer aan!

Donderdag 23 mei kun je weer naar de stembus. Dit keer gaan we stemmen voor de Europese verkiezingen. Maar wat betekent dit eigenlijk? En waarom is het belangrijk om hierop te gaan stemmen? Dat lees je meer in dit artikel!

Europese verkiezingen

De Europese verkiezingen worden dit jaar voor de negende keer gehouden. In Nederland mag iedereen met stemrecht hierop stemmen. Er zitten 705 leden in het Europees parlement uit 27 lidstaten. Nederland zal hierbij vertegenwoordigd worden door 29 politici. Dit klinkt als een klein percentage, maar Nederland heeft in bepaalde opzichten een belangrijke rol in het parlement. De verkiezingen van nu zullen bepalen welke lidstaten zullen zitten voor de periode van 2019 t/m 2024. Veel grote Nederlandse politieke partijen nemen deel aan deze verkiezingen. Op 4 juni 2019 is de uitslag bekend en al op 2 juli 2019 zal het nieuwe parlement gaan zitten.

Wat doet het Europees parlement?

Het Europees parlement is iets wat niet vaak in de media verschijnt. Er wordt vaak gesproken over 'Europa', maar niet over wat het parlement nou daadwerkelijk doet voor ons als burgers. Het Europees parlement heeft een aantal belangrijke taken:

  • Wetgeving: het vaststellen van Europese wetten, samen met de Raad van ministers (op sommige terreinen heeft het parlement meer invloed; op andere minder)
  • Begroting: het vaststellen van het budget van de Europese Unie, samen met de Raad van ministers
  • Controle: het Europees Parlement controleert de activiteiten van de Europese Unie

Ook benoemen zij de Europese ombudsman waar instellingen, bedrijven en burgers terecht kunnen met klachten over Europese instellingen.

Kortom ze zorgen voor eenheid, veiligheid en hoe het geld verdeeld word over de landen. Je merkt dat beslissingen vanuit het Europees parlement, ook op landelijk niveau invloed hebben. Daarom is het belangrijk dat we allemaal gaan stemmen! 

Op wie moet ik stemmen?

Veel landelijke partijen doen mee, dus je zou kunnen stemmen op de partij waarvan je landelijk het meest overeen komt met de standpunten. Mocht je de tijd hebben om je daadwerkelijk te verdiepen in de standpunten van partijen op Europees niveau, dan kun je de stemwijzer doen. De meeste stembureau's zullen open zijn tussen 07:30 uur tot 21:00 uur. Een aantal stembureau's hebben afwijkende tijden, zoek dit eerst even op voordat je gaat stemmen.

Tip: kijk of de naam op je stembiljet klopt voordat je gaat stemmen!

Wist je dat je ook kan meebeslissen bij jouw studie? Je kan best veel dingen veranderen als je in de opleidingscommissie zit. Lees onze blog Meebeslissen bij jouw studie doe je zo voor meer informatie. 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Nijmegen Studentenstad

Nijmegen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Nijmegense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Nijmegen.

Studeren in Nijmegen

Ga jij studeren in Nijmegen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Nijmegen

Ga je in Nijmegen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Nijmegen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Nijmegen

Er zijn heel veel redenen om in Nijmegen te studeren en wonen tijdens je studententijd. Nijmegen is een gezellige stad waar altijd wel iets te doen is.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Nijmegen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Nijmegen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Nijmegen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Nijmegen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.