Skip to main content

Bordspellen spelen zonder je vriendschap te verliezen

Het is herkenbaar: je staat op het punt om te winnen na een urenlange pot Monopoly, Risk of Catan. Net voordat je de laatste slag kan slaan, wordt alles in het water gegooid door een ander. En tot overmaat van ramp verlies je het spel: erg frustrerend.

Vriendschappen en bordspellen zijn een delicate combinatie. Enerzijds is het een geweldig excuus om weer eens een keer met elkaar af te spreken en flink wat tijd door te brengen. Anderzijds wordt het heel verleidelijk om je van je slechtste kant te laten zien: oplichting, manipuleren en zelfs valsspelen zijn (vaak) geoorloofd tijdens het spel. Iets met het doel dat de middelen heiligt. Bovendien is het bij winst noodzakelijk om uitgebreid je tactiek te bespreken en – uiteraard - de ander in detail uit te leggen waar hij of zij precies de fout in is gegaan. Kortom, de spanning die ontstaat tijdens een (bord)spel kan de vriendschap behoorlijk onder druk zetten.

Samen spelen, samen delen

Niet getreurd, er is een manier om bordspellen te spelen zonder dat de avond in ruzie eindigt. Er zijn tegenwoordig steeds meer bordspellen, waarbij er een gezamenlijke ‘tegenstander’ gecreëerd wordt en de spelers samen moeten spelen om te winnen. Dit is niet alleen een ontzettend leuke manier van spellen spelen, het is ook een test of oefening voor de communicatie- en coöperatievaardigheden van jou en je vrienden. Door de winst of het verlies van het spel te delen met anderen, wordt bovendien het groepsgevoel versterkt. De moeilijkheidsgraad in de spellen kan vaak opgevoerd worden, zodat zelfs de meest hechte vriendengroepen op de proef gesteld worden om het avontuur samen tot een goed einde te brengen.

Persoonlijke favorieten

Zoals de aandachtige lezer ondertussen wel doorheeft, kan ik ontzettend genieten van een avond bordspellen spelen. Het zal jullie niet verbazen dat ik nu een paar van mijn persoonlijke favorieten omhoog ga houden, te beginnen met het (relatief) onbekende spel:

  • Magic Maze: Nadat een magiër, een barbaar, een elf en een dwerg hun eigendommen kwijt zijn geraakt, worden ze gedwongen om de lokale magische supermarkt te beroven voor hun volgende avontuur. De spelers voeren samen de overval uit, met de belemmering dat iedereen maar één (of enkele) windrichting(en) op kan bewegen (noord, west, zuid of oost). Bovendien mogen de spelers tijdens het spel niet praten; je wil de bewaking immers niet alarmeren. Het winkelcentrum wordt gecreëerd door losse tegels die elk spel op een andere manier op tafel komen te liggen. Dat in combinatie met verschillende spelscenario’s garanderen dat je een avond lang spelplezier kunt beleven.
  • Het Verboden Eiland: Hou je niet van elfjes en dwergen, maar wil je wel graag samen een spannend spel spelen? In Het Verboden Eiland ben je de nieuwe Indiana Jones. Op zoek naar vier heilige schatten van de Archeërs, begeef je je op hun eiland. Deze uitgestorven bevolkingsgroep heeft er echter voor gezorgd, dat het eiland zou zinken wanneer iemand de schatten probeerde te roven. Lukt het jullie om alle schatten van het eiland te roven voor jullie kopje onder gaan?
  • De Exit-serie: Bouw een escape room aan tafel en probeer met zijn allen binnen de gestelde tijd te ontsnappen. De escape room spellen staan garant voor een uitdagende puzzel die je samen met je vrienden onder tijdsdruk op moet lossen. Enige nadeel van deze spellen is dat ze slechts één keer gespeeld kunnen worden. Na de eerste keer spelen zijn de geheimen al vergeven en vaak kan het spelmateriaal niet hergebruikt worden.

Samen uit of samen thuis?

Bordspellen spelen is niet uitsluitend een gelegenheid voor bij iemand thuis. In Nijmegen zijn ontzettend veel kroegen waar je een spellenkast aantreft. Enkele kroegen waar vrijwel elke avond mensen een bordspel zitten te spelen zijn Café Camelotde Wunderkammer en Bahlu. Dit is slechts een kleine greep uit de mogelijkheden, want vrijwel elk café heeft een of meerdere bord- of kaartspellen liggen. Bovendien kun je altijd een spel van thuis meenemen en deze op tafel toveren.

Heb je weinig of geen spellen thuis? Niet getreurd! Er zijn voldoende winkels in Nijmegen waar spellen te kopen zijn. Iedereen kan natuurlijk naar een speelgoedwinkel, maar het is zeker een aanrader om een keer bij Moenen en Mariken binnen te lopen. Wil je graag een spel kopen maar wil je er geen fortuin aan uitgeven? Loop een keer binnen bij Boekenvoordeel. Vaak liggen daar (minder bekende) spellen voor weinig. Veel spelplezier!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Nijmegen Studentenstad

Nijmegen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Nijmegense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Nijmegen.

Studeren in Nijmegen

Ga jij studeren in Nijmegen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Nijmegen

Ga je in Nijmegen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Nijmegen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Nijmegen

Er zijn heel veel redenen om in Nijmegen te studeren en wonen tijdens je studententijd. Nijmegen is een gezellige stad waar altijd wel iets te doen is.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Nijmegen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Nijmegen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Nijmegen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Nijmegen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.