Skip to main content

Balans en rust in je studentenleven

Studeren, werk, hobby's, familie, vrienden, verenigingen, reizen, social media. Zomaar een greep uit de dingen waar een student zoal mee bezig is. Je studententijd is vaak leuk, maar het eist ook z'n tol. Slapen is een woord die je niet kent, sociale druk en perfectionisme komen naar boven. Terwijl je alle ballen omhoog houdt heb je aan twee dingen heel veel behoefte: rust en balans. Herken je je hierin? Vandaag geef ik bruikbare en praktische tips om wat meer rust en balans aan te brengen in jouw leven.

Druk vanuit jezelf en de maatschappij

Elke student kent het woord druk, in welke context dan ook. Druk om te presteren, druk om een bepaald persoon te zijn, druk omdat je het gewoon druk hebt. En dat is waar (ongezonde) stress begint. Je gaat continu over je eigen grenzen heen, met welk motief dan ook. Je kunt alle ballen nog in de lucht houden dus waarom zou je je zorgen maken? Zorgen maken komt wel na je studie, je hoort namelijk continu 'dat je studententijd de beste tijd van je leven is.' Ze hebben je alleen niet verteld dat het ook een hoop stress kan opleveren. Hoe meer je gaat stressen, hoe minder je het aan gaat geven bij anderen. En zo krijgen mensen, dus ook studenten, een burn-out. Denk je dat je een burn-out hebt? Dan gaan deze tips je niet helpen! Ik raad je dan aan om professionele hulp te zoeken. Deze tips zijn bedoeld voor studenten die stress ervaren en daar zelf wat tips en tools voor willen. 

Balans

Balans begint bij een goede nachtrust en een gezond eetpatroon. Dit is soms heel ingewikkeld in een druk leven, en hier kun je dan ook aan onderdoor gaan. Probeer minstens tussen de 6 en 8 uur slaap per nacht te krijgen. Als je meer slaap nodig hebt is dit ook oké, luister hierbij vooral goed naar je lichaam. Met een gezond eetpatroon bedoel ik 3x per dag een maaltijd met eventuele tussendoortjes, minstens 2 liter water (of drinken) op een dag en rekening houdend met de schijf van vijf. Hoeveel caloriëen een gezond persoon binnen hoort te krijgen verschilt per lengte, gewicht en leeftijd. Wil je diëten? Dat kan ook met de schijf van vijf!

Rust

Rust kan op verschillende manieren opgezocht worden, kies vooral de vorm die bij jou als persoon past. 

  • Bibliotheek: Je kunt lekker een plekje in de bibliotheek opzoeken om muziek te luisteren, een boek te lezen of gewoon te zijn. Je kunt ook een luisterboek beluisteren. Uiteraard kun je dit allemaal ook thuis doen, maar thuis worden we wel sneller afgeleid door andere taken en/of spullen. 
  • Meditatie: Meditatie is letterlijk in het hier en nu zijn. Je kunt een geleide meditatie volgen, je zou ook vanuit jezelf kunnen gaan mediteren. Mediteren is iets wat je niet binnen 1 dag volledig onder de knie hebt, dus probeer niet te streven tijdens je meditaties. 
  • Yoga: Mocht je meer van beweging houden, dan is yoga een manier om te ontspannen door beweging.
  • Sporten: Natuurlijk kun je ook gaan hardlopen, fitnessen of een andere sport beoefenen. Sporten heeft de kracht om je hoofd leeg te maken. 

​Plannen!

Het klinkt misschien een beetje onnatuurlijk, maar ik kan me voorstellen dat het lastig is om je leven van de ene op de andere dag om te gooien. Probeer je slaap en eetmomenten in te plannen. En in je agenda kun je ook om je verplichtingen heen je ontspanning plannen. Hierdoor kan het als een commitment voelen om wat te gaan doen voor jezelf. Dit is belangrijk en op de lange termijn zal je er ook productiever van worden op je werk en studie. Er zijn verschillende onderzoeken naar gedaan dat ontspanning belangrijk is om te presteren. Dus mocht je graag presteren: je moet je rust nemen! 

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad en ik wens je een gebalanceerde studententijd toe!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Nijmegen Studentenstad

Nijmegen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Nijmegense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Nijmegen.

Studeren in Nijmegen

Ga jij studeren in Nijmegen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Nijmegen

Ga je in Nijmegen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Nijmegen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Nijmegen

Er zijn heel veel redenen om in Nijmegen te studeren en wonen tijdens je studententijd. Nijmegen is een gezellige stad waar altijd wel iets te doen is.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Nijmegen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Nijmegen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Nijmegen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Nijmegen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.