U bent hier

Alles over je telefoon tijdens je studententijd

Is jouw mobiel, net als bij ons, af en toe ook vastgelijmd aan je hand? Eerlijk is eerlijk: als student ben je vandaag de dag eigenlijk ook (bijna) nergens zonder je telefoon. Sociale media zijn de rode draad in het leven van veel studenten en slepen je dan ook vaak door de soms ellenlange colleges. Maar om in het bezit van een mobiele telefoon te komen, moet je er wel een aanschaffen. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om als student zo voordelig mogelijk de beste telefoondeals te bemachtigen.

Voor- en nadelen van verschillende abonnementen

Voordat je een telefoon aanschaft is het belangrijk om in kaart te brengen wat je te besteden hebt. Wil liever maandelijks een wat groter bedrag besteden aan een abonnement in combinatie met een toestel? Of betaal je liever in één keer een wat groter bedrag voor een los toestel en neem je daar een Sim Only abonnement bij? Hier zetten wij de voor- en nadelen van een abonnement en Sim Only onder elkaar. Erg handig, dus lees snel verder!

Voordelen van een abonnement in combinatie met een toestel

Een abonnement in combinatie met een toestel heeft zo zijn voordelen. Hieronder hebben we er een aantal op een rijtje gezet:

  • Je betaalt per maand een vast bedrag
  • Dit bedrag is inclusief telefoon, databundel, sms’jes etc. Belangrijk is om te kijken hoeveel je per maand aan je abonnement wilt besteden. Het maandelijkse bedrag hangt onder andere af van de waarde van het toestel en de grootte van je bundel. Er zijn verschillende websites die je een overzicht van verschillende abonnementen bieden.
  • Een telefoon naar keuze
  • Je kunt vaak zelf een toestel kiezen bij je abonnement. Hierbij heb je vaak ook de keuze uit gloednieuwe toestellen. Dit maakt het extra verleidelijk om een abonnement in combinatie met een toestel af te sluiten.
  • Als je een abonnement afsluit dan is dit negen van de tien keer voor een periode van twee jaar. Als je abonnement bijna is afgelopen, kun je je abonnement verlengen of ervoor kiezen om een nieuw abonnement afsluiten. Vaak krijg je bij een nieuw abonnement weer de keuze om een nieuw toestel uit te kiezen. Op die manier heb je elke twee jaar een gloednieuwe telefoon.

Voordelen Sim Only

Een los toestel kopen met daarbij een Sim Only-abonnement heeft zeker zijn voordelen. Welke dat zijn lees je hier:

Een lager maandbedrag

Wanneer je een los toestel koopt en daarbij een Sim Only abonnement afsluit, dan scheelt dat vaak aanzienlijk veel kosten per maand. Hier is dan dus echter geen telefoon bij inbegrepen: die moet je dus al in je bezit hebben of zelf aanschaffen. Wanneer je al een toestel hebt is Sim Only dus zeker een aanrader: sim-only abonnementen zijn in verhouding namelijk vaak veel voordeliger.

Geen BKR-registratie

Sinds 1 mei 2017 krijg je een BKR-registratie wanneer je een telefoonabonnement afsluit, waarbij je maandelijks ook een deel van de telefoon afbetaalt. Wanneer je los een Sim Only-abonnement afsluit, heb je hier dus ook geen last van! Wil je weten hoe het nou precies zit met een telefoonabonnement en BKR-registratie? Kijk dan eens op de website van BKR voor meer informatie!

Elke maand je abonnement bijstellen

Als je een Sim Only abonnement hebt, kun je bij veel providers elke maand je abonnement bijstellen. Heb je een maand waarin je veel moet bellen? Dan verhoog je je belminuten gemakkelijk. Heb je veel MB's nodig? Verhoog dan je databundel. Sim Only is heel flexibel en dit kan erg handig zijn.

Stopzetten wanneer jij dat wil

Met Sim Only kan je elke maand je abonnement stopzetten. Op die manier kun je altijd profiteren van de scherpste deals en de mooiste aanbiedingen. Je zit dus meestal niet vast aan een tweejarig abonnement.

Goedkope aanbieders

Aanbieders in overvloed, maar welke past het beste bij jou? Het is wel duidelijk dat er gigantisch veel aanbieders zijn op de telefoonmarkt. Als student is het goed om te weten bij welke aanbieder je de beste deals scoort. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.

Ben

Dit is een van de goedkopere providers en maakt gebruik van het T-Mobile netwerk. Ben maakt gebruik van acties die jou vaak een voordelige bundel kunnen opleveren. Hierdoor kan jij voor een maandelijks spotprijsje een mooi toestel met abonnement op de kop tikken. Pas wel op: wanneer je met Ben buiten je bundel gaat of buiten zijn acties om een abonnement neemt, dan ben je vaak duurder uit.

Tele2

Deze provider staat als één van de goedkoopste providers aangeschreven. Daarnaast maakt Tele2 gebruik van een eigen netwerk waardoor je altijd een goede verbinding hebt (4G) en je downloadsnelheid erg hoog ligt. Ze bieden bovendien geregeld leuke acties aan. Kortom, een prima optie voor studerend Nederland.

Hollandsnieuwe

Deze provider staat te boek als één van de goedkoopste providers van Nederland. Hollandsnieuwe maakt gebruik van het netwerk van Vodafone. Doordat je één bundel hebt voor bellen, sms'en en internetten ben je vaak goedkoop uit. Daarnaast brengen zij geen extra kosten in rekening wanneer je buiten je bundel gaat: je betaalt dan dus hetzelfde bedrag voor je sms’jes, belminuten etc., als wanneer je binnen je bundel zit. Via je eigen profiel kun je op elk moment je tegoed opwaarderen wanneer je een beetje krap zit. Kortom, een prima optie voor studenten.

Dit zijn de vier best aangeschreven providers voor studenten. Heb je interesse in andere providers en wil je weten wat zij allemaal te bieden hebben? Kijk dan even op deze handige vergelijkingssite!

Belsimpel

Dé vergelijkingssite als het gaat om transparantie, interessante deals en geld besparen. Belsimpel heeft voor ieder wat wils. Zo hebben zij keuze uit (bijna) alle verschillende providers en telefoonmerken die er zijn. Op die manier kun je dus makkelijk voor jouw favoriete merk kiezen.

Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat je nog wel met een paar vragen rondloopt. Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen aan Belsimpel voorgelegd en zij hebben deze voor jou beantwoord. Hopelijk staat jouw vraag ertussen!

Kan ik een abonnement tussentijds opzeggen?

Geheel vrijblijvend opzeggen kan eigenlijk vrijwel nooit. Maar wanneer je niet meer tevreden bent met je huidige abonnement, dan kun je bij elke provider de resterende abonnementskosten afkopen. Dit houdt in dat je in één keer de resterende maanden betaalt: je kunt daarna geen gebruik meer maken van de inhoud van het abonnement. Je bent helaas dus eigenlijk altijd duurder uit, omdat eventuele kortingen in het maandtarief niet meer gelden bij afkoop. Bovendien kan de provider eisen stellen aan de minimale tijd dat het abonnement al loopt of hanteert het administratiekosten die bij afkoop moeten worden betaald.

Wat is het effect van de nieuwe registratieregels?

Sinds 1 mei 2017 krijg je een BKR-registratie als je een telefoonabonnement afsluit in combinatie met een toestel dat duurder is dan 250 euro. Omdat je je telefoon hierbij in termijnen afbetaalt, wordt dit gezien als een lening. Klanten moeten bij een totaal kredietbedrag van boven de € 250,-  dus een inkomenslastentoets invullen. Hierbij wordt gevraagd naar de woonsituatie, het inkomen en de woonlasten van de klant. Aan de hand van deze gegevens wordt getoetst of de klant het krediet kan dragen (dit gaat via een vaste berekening die overal hetzelfde is). Vervolgens wordt nog bij BKR gecheckt of de klant al andere leningen uit heeft staan. De provider besluit dan of de klant wordt geaccepteerd. Indien dat het geval is, wordt het krediet ook bij BKR geregistreerd. Wanneer je niet door het BKR geregistreerd wil worden, kun je ervoor kiezen om alvast een deel van het toestel af te kopen of een goedkoper toestel te kiezen.

Kun je je abonnement tussentijds aanpassen?

Providers hanteren de regel dat je eigenlijk altijd vrijblijvend je abonnement naar boven kunt aanpassen. Aan het omlaag aanpassen zijn strengere regels verbonden, maar dit is vaak ook mogelijk. In de algemene voorwaarden van jouw provider kun je dit gemakkelijk terugvinden. En voor alle slordige studenten: deze zijn vaak ook online te vinden. Hoera! Scheelt weer een hoop zoekwerk.

Tussentijds stopzetten wanneer je gaat reizen

Providers bieden deze mogelijkheid over het algemeen niet. Alleen bij Vodafone is het mogelijk om je abonnement voor 3 tot 9 maanden stop te zetten. Dit kost je eenmalig €20,84 en zorgt ervoor dat je mobiele nummer tijdelijk niet te gebruiken is. Heel chill!
Vanaf 15 juni 2017 zijn Europese abonnementen in de hele EU geldig, wanneer je binnen de Europese Unie reist, kun je je abonnement dus gewoon blijven gebruiken.

Is het voordeliger om je telefoon los te kopen?

Met de nieuwe regelgeving mag een toestel in combinatie met een abonnement niet meer duurder zijn dan wanneer het toestel los gekocht zou worden. In de praktijk is het vaak zelfs zo dat providers korting geven op een abonnement in combinatie met een toestel, waardoor je voordeliger uit bent dan wanneer je een los toestel zou kopen en een Sim Only abonnement afsluit. Very interesting!

Wat betaal je als je over je abonnement heen gaat?

Aan het bellen of sms’en buiten je bundel zijn bijna altijd extra kosten verbonden. Zo kost het ongeveer 25 cent per minuut voor bellen buiten je bundel en 25 cent per sms die je over je abonnement heen verstuurt. Wat betreft de databundel verschilt dit per provider. Zo is het mogelijk dat je net als bij je minuten een tarief betaalt voor MB’s buiten je bundel, maar het kan ook zijn dat je niets extra betaalt en de maximumsnelheid wordt beperkt (bijna net zo annoying als extra betalen) of dat er tijdelijk geen gebruik gemaakt kan worden van internet (aaargh). Kijk dit altijd even na bij je provider voordat al je stufi daaraan op gaat, toch een tikkie zonde!

Waar moet je op letten als je een telefoon uitkiest?

Keuzes maken is nooit makkelijk! Maak altijd voor jezelf duidelijk wat je echt belangrijk vindt aan een nieuwe telefoon. De belangrijkste vragen kunnen zijn: wat is je budget, heb je voorkeur voor een besturingssysteem en heb je een voorkeur voor een bepaald merk?
Het is dus slim om qua specificaties enkele strenge eisen te stellen aan wat het toestel volgens jou sowieso moet hebben/kunnen. Ben jij een Instagramfreak en wil jij dus ook de beste camera? Of wil je juist een geheugen van 128GB om alle gekke foto’s van stapavondjes op te kunnen slaan?

Wat zijn de beste studentendeals?

De beste deal krijgen kan natuurlijk op verschillende manieren. Zo kun je natuurlijk altijd terecht bij de goedkopere providers zoals Ben en Hollandsnieuwe. Maar de inhoud van je bundel zal dan natuurlijk ook wel iets minder zijn dan bij de ‘duurdere’ providers. Maar ook bij deze providers kan je goedkoper uit zijn dan je in eerste instantie denkt. Met bijvoorbeeld T-Mobile Samen kun je bijvoorbeeld al €5,- korting per maand op je abonnement krijgen. Zo zijn er nog heel erg veel andere acties. Het overwegen waard dus!

Wat als je eerder een nieuwe telefoon wilt hebben?

De voorwaarden voor het eerder aanschaffen van een nieuwe telefoon verschillen natuurlijk per provider. Wanneer je wilt verlengen bij een bepaalde provider is het mogelijk om een aantal maanden voor het einde de contractperiode een nieuw toestel uit te kiezen en tegelijkertijd te verlengen. Deze periode voor het einde van de contractperiode verschilt per provider en kan variëren van 6 maanden tot 1 of 2 maanden voor het verlopen van je abonnement.

Wat moet je doen als je telefoon kapot is?

Je telefoon tijdens een avondje uit laten vallen? Of per ongeluk in je broekzak laten zitten en toen de was aangezet? Zonde. Een reparatie aan je toestel moet je vaak uit eigen zak betalen. Natuurlijk kun je een verzekering afsluiten op je telefoon, maar dan ben je hem tijdens de reparatie alsnog vaak een aantal dagen kwijt. Hierbij behoud je wel de garantie op de telefoon. Als je je telefoon bij een goedkopere winkel laat repareren ben je deze garantie vaak kwijt. Houd daar dus rekening mee!

Is een refurbished telefoon aan te raden?

Refurbished is in verschillende gevallen zeker aan te raden, bijvoorbeeld wanneer je budget het niet toelaat om een volledig nieuw toestel aan te schaffen. Refurbished betekent dat eerder gebruikte toestellen volledig zijn nagekeken en hersteld waar nodig. Wel kan het zo zijn dat er een kleine beschadiging aan de behuizing is te vinden, maar dit is alleen de buitenkant. Verder werkt het toestel net als een nieuw toestel. Misschien het overwegen waard?

Tot zover alles wat je moet weten over je telefoon tijdens je studententijd. Kijk eerst even goed op je spaarrekening en bepaal daarna wat jouw beste keuze is. Wil je per maand een bedrag bepalen wat wel wat mag kosten dan kan je het beste een abonnement met toestel afsluiten. Heb jij net een splinternieuw los toestel gekocht? Ga dan voor een sim-only abonnement en betaal elke maand één a twee tientjes. Voor meer tips over geld besparen, lees dan onze pagina over sparen.

Lees ook