Skip to main content

Welke studie past bij jou?

De keuze voor een studie kan erg lastig zijn. De een weet al jaren welke studie hij of zij wil doen. De ander twijfelt tot het einde van de middelbare school en weet het dan eigenlijk nog steeds niet. In deze blog lees je wat kan helpen om een studie te kiezen!

Competenties

De eerste stap bij de keuze voor je studie is om jouw competenties in kaart te brengen. Competenties zijn de vaardigheden die je beschikt, bijvoorbeeld zorgzaamheid, zelfstandigheid, flexibiliteit en creativiteit. Er zijn verschillende online testen om je competenties in kaart te brengen. Let op: deze testen zijn wel een momentopname. Wel kan dit je inzicht en stof tot nadenken geven. Een betrouwbare manier om inzicht in je competenties te krijgen is een top 3 van je competenties te vragen aan mensen die dichtbij je staan, bijvoorbeeld je ouders, je broer of zus en je vrienden.

Interesses

Als je eenmaal weet wat je vaardigheden zijn is het ook belangrijk om te bedenken wat je leuk vindt en waar je interesses liggen. Als je dit op een rijtje hebt, moet je je afvragen of je ook echt zou willen werken in je interessegebied. Zo kan je goed zijn in sporten en het erg leuk vinden, maar vind je het misschien niet leuk om les te geven in sport. 

Soorten sectoren

Op basis van je competenties en interesses kan je bepaalde sectoren wegstrepen. Dit maakt de hoeveelheid keuzes al een stuk kleiner. De hogescholen en universiteiten onderscheiden verschillende faculteiten, waarbij bepaalde opleidingen onder een specifieke faculteit valt. Een faculteit kan bijvoorbeeld 'recht en maatschappij' of 'sport, bewegen en voeding' zijn. De indeling van de opleidingen per faculteit verschilt per soort onderwijsinstelling. De overheid heeft een andere indeling van sectoren, waaronder economie, gezondheidszorg, taal en cultuur en gedrag en maatschappij. Deze indeling is overzichtelijker bij het maken van een keuzes. Hieronder lees je meer over een aantal sectoren. Onder de sector taal en gedrag vallen onder meer kunst-, taal- en mediaopleidingen. Voorbeelden van deze opleidingen zijn creative business, Amsterdam Fashion Institute en Engelse taal en cultuur. Voorbeelden van opleidingen binnen de gezondheidszorg zijn verpleegkunde, fysiotherapie (hbo en wo) en geneeskunde.

Praktische opleidingen

Hbo-opleidingen zijn praktischer ingesteld dan wo-opleidingen. Binnen de keuze van hbo-opleidingen zijn er ook nog praktischere hbo-opleidingen. Dit zijn onder andere hbo-opleidingen waar je veel stages loopt. Dit soort opleidingen zijn een goede keuze als je graag veel praktijkervaring op doet. Voorbeelden hiervan zijn een opleiding aan de hotelschool, fysiotherapie en de Academie voor Lichamelijke Opvoeding.

Tip: kijk bij ons studeren overzicht welke hogescholen en universiteiten er allemaal in Nijmegen zijn!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Nijmegen Studentenstad

Nijmegen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Nijmegense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Nijmegen.

Studeren in Nijmegen

Ga jij studeren in Nijmegen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Nijmegen

Ga je in Nijmegen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Nijmegen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Nijmegen

Er zijn heel veel redenen om in Nijmegen te studeren en wonen tijdens je studententijd. Nijmegen is een gezellige stad waar altijd wel iets te doen is.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Nijmegen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Nijmegen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Nijmegen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Nijmegen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.