Skip to main content

4 tips voor een fijne nachtrust

Niets is vervelender dan een slechte nachtrust, toch? Een slechte nachtrust heeft effect op je productiviteit door de dag heen en je gezondheid op lange termijn. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren tussen de 18 en 25 jaar vaker last hebben van slaapproblemen dan andere leeftijdsgenoten. Herken jij jezelf hierin? Dan hebben wij vier tips voor je om je nachtrust te verbeteren.

Een goede basis

Bij een fijne nachtrust hoort een goede basis. Je matras en kussens kunnen je nachtrust maken of breken. Een matras gaat vaak korter mee dan veel mensen verwachten. Het is verstandig om je matras na 5 tot 10 jaar ongeveer te vervangen, zo zorg je ervoor dat je lichaam nog steeds de juiste ondersteuning blijft krijgen. Is jouw bed toe aan een vers matras? Bestel een nieuw matras aan huis en binnen no-time slaap jij weer als een roos. Hetzelfde verhaal geldt voor je kussens. Soms werken de kussens die je al een tijdje hebt, niet meer voor jou en een goede nachtrust. Als je last krijgt van nekproblemen, dan weet je dat het tijd wordt om je kussens te vervangen voor kussens die beter passen bij jou. 

Beweeg voldoende

Er zijn nog meer factoren die invloed kunnen hebben op jouw slechte nachtrust, waaronder het krijgen van voldoende beweging. De hoeveelheid beweging die je overdag hebt, heeft ’s avonds weer invloed op je nachtrust. Het blijkt namelijk dat je minimaal een half uurtje per dag moet bewegen, zodat je ’s avonds makkelijker in slaap valt. De totale kwaliteit van je nachtrust is dan beter doordat je lichaam is uitgeput van het bewegen en zich vervolgens wil herstellen door middel van een goede nachtrust.

Wij geven je tips voor hoe je thuis lekker kunt sporten!

Creëer een regelmatig ritme

Voor studenten is het vaak lastig om een ritme te creëren door de sociale verplichtingen. Maar in deze periode waar sociale verplichtingen niet meer echt gelden, moet dat ritme creëren een stuk sneller gaan. Kies voor regelmatige tijden om naar bed te gaan en weer op te staan, zo zorg je ervoor dat je biologische wekker niet verstoord wordt. Dit houdt ook in dat je écht naar bed gaat wanneer je moe bent, maar dat je ook niet te lang uitslaapt op een vrije dag. Een ritme zorgt ervoor dat je je weer steeds meer gaat vormen naar je biologische klok en hierdoor beter slaapt.

Apparaten wegleggen

Het wegleggen van je apparaten voor bedtijd klinkt je hoogstwaarschijnlijk wel bekend in de oren, maar of je het doet is een tweede. Tegenwoordig zijn niet alleen jongeren, maar ook ouderen het gewend om hun mobieltje bij de hand te houden tot ze gaan slapen. Het licht van je scherm zorgt ervoor dat er minder van het slaaphormoon melatonine wordt aangemaakt en meer van het stresshormoon wordt aangemaakt. Hierdoor ontstaan er slaapproblemen en wordt onze biologische klok verstoord. Test jezelf en probeer een week lang om je mobiel minimaal een uur voor dat je gaat slapen weg te leggen. Lees in bed nog even een boek of een tijdschrift en je zal merken dat je nog nooit zo lekker hebt geslapen. Hierbij een tip: dit zijn de top 5 boeken voor tijdens thuisisolatie of voor het slapengaan ;)

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Nijmegen Studentenstad

Nijmegen biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Nijmegense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Nijmegen.

Studeren in Nijmegen

Ga jij studeren in Nijmegen? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Nijmegen

Ga je in Nijmegen studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Nijmegen en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Nijmegen

Er zijn heel veel redenen om in Nijmegen te studeren en wonen tijdens je studententijd. Nijmegen is een gezellige stad waar altijd wel iets te doen is.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Nijmegen

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Nijmegen Studentenstad.

Gezondheidszorg in Nijmegen

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Nijmegen staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.